Tipareste Micsoreaza litera Mareste litera
 

Comunicat de presă -Dezbateri privind dosarul de înscriere a Parcului Natural „Porțile de Fier” în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei UNESCO


Parlamentarii membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO au efectuat o vizită de lucru în Parcul Natural „Porțile de Fier”,  în perioada 9-11 mai 2018. Vizita a avut loc ca urmare a clarificărilor solicitate de UNESCO privind completarea documentaţiei de înscriere a Parcului Natural “Porțile de Fier” în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei UNESCO.
În ultimii ani, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru relația cu UNESCO a urmărit cu mare interes situația Parcurilor Naturale și Naționale și și-a propus să se implice cu prioritate în identificarea modalităților de susținere a finalizării dosarelor privind constituirea Rezervațiilor Biosferei.
La nivelul Parlamentului României s-a constituit un grup de lucru format din specialiști din Ministerul Mediului, ROMSILVA, Comitetul Român MAB, membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Grupul își propune găsirea de modalități optime de abordare pentru elaborarea și finalizarea dosarului Rezervației Biosferei „Porțile de Fier”. Membrii comisiei și specialiștii din grupul de lucru au considerat că ar fi oportună o abordare comună, stabilirea unui plan de acțiuni, schimbul de informații în teren, consultări cu autoritățile locale și cu reprezentanții Guvernului în teritoriu, cu specialiștii în domeniu și cu toți factorii implicați în gestionarea Parcului Natural „Porțile de Fier“.
Deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a precizat că: „Parcul Natural <<Porțile de Fier>> este în acest moment un obiectiv de interes naţional, dar transformarea lui în Rezervație a Biosferei UNESCO poate contribui la sporirea vizibilității pe plan internațional, la prosperitatea economică a comunităților, prin valorificarea și promovarea produselor tradiționale sub sigla UNESCO. În cazul în care Parcul Natural <<Porțile de Fier>> ar deveni Rezervație a Biosferei, nu vor apărea restricții suplimentare față de actualul statut, ci dimpotrivă, se va pune accentul pe dezvoltarea durabilă locală și regională,  pe promovarea și păstrarea tradițiilor culturale și sociale. Ne dorim ca toți factorii interesați să fie pe deplin implicați în administrarea Parcului și în deciziile referitoare la gestionarea lui. Vreau să subliniez ca aceasta este doar o primă întâlnire cu comunitățile locale și specialiștii din domeniu și că este vitală implicarea cetăţenilor în deciziile care vor avea un impact asupra viitorului lor pe termen lung. Problemele ridicate de comunitățile locale sunt specifice zonei și considerăm ca prezenţa comisiei noastre aici este benefică, având în vedere că parlamentarii reprezintă puntea de legătură între cetăţeni, autorități locale şi factorii centrali de decizie. Din discuțiile avute, a reieșit necesitatea transmiterii cu celeritate a clarificărilor către UNESCO, în vederea remedierii problemelor semnalate, cât și reglementarea unor lacune din legislația națională, prin inițiative legislative ale comisiei.  Avem  toată disponibilitatea pentru a susține acest proiect, mai ales că situația Parcurilor Naturale și Naționale a reprezentat o prioritate a ultimilor ani pentru  Comisia parlamentară UNESCO. Încercăm să identificăm toate modalitățile practice de susținere a finalizării dosarelor privind constituirea Rezervațiilor Biosferei din România, cu atât mai mult cu cât Programul UNESCO «Omul și Biosfera» (MAB) propune promovarea și dezvoltarea rețelei mondiale a rezervațiilor biosferei. Ca membri ai Comisiei parlamentare UNESCO, vom promova  importanţa patrimoniului naţional de valoare universală la nivelul publicului, prin toate mijloacele posibile. De asemenea, prin acțiuni de diplomație parlamentară, vom încerca să avansăm dosarele curente aflate pe Lista tentativă UNESCO în vederea finalizării cât mai urgente a acestora’’, a declarat deputatul Ionel Palăr, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
 


Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300.
Hartă Site
Go to top