Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”România dă adevăratul test de apartenență la UE în următorii cinci ani!”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, consideră că implementarea Programului Național de Redresare și Reziliență reprezintă marele test al apartenenței României la Uniunea Europeană, în condițiile în care în aceeași perioadă  țara noastră trebuie să atragă și fondurile europene din programele uzuale ale UE, în valoare totală de peste 110 miliarde de euro, până în 2029.
Într-o declarație politică, Marius Bodea spune că Mecanismul European de Redresare și Reziliență reprezintă o șansă uriașă pentru România de a recupera decalajele de dezvoltare față de restul țărilor din UE, dar mai ales de a repara inegalitățile economice dintre regiunile României.

Marius Bodea: ” Reforma, un cuvânt atât de des folosit în ultimii 30 de ani, este într-adevăr cheia PNRR și pentru următorii cinci ani. Dincolo de investiții vitale, acest instrument presupune faptul că ne asumăm reforma administrației publice sau a sistemului de pensii. PNRR este momentul zero pentru administrația publică din România. Ca să putem absorbi 30 de miliarde de euro în doar 5 ani, pentru proiecte fezabile, avem nevoie de profesioniști și de o administrație care să funcționeze impecabil.”

Concluzionând, Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea arată că suntem într-o cursă contra cronometru, căci cele 30 de miliarde de euro care revin țării noastre trebuie absorbiți și cheltuiți până maxim în 2026. Altfel, fondurile sunt pierdute.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

”România dă adevăratul test de apartenență la UE în următorii cinci ani!
Mecanismul European de Redresare și Reziliență reprezintă o șansă uriașă pentru România de a recupera decalajele de dezvoltare față de restul țărilor din UE, dar mai ales de a repara inegalitățile economice dintre regiunile României.
Numai că suntem într-o cursă contra cronometru, căci cele 30 de miliarde de euro care revin țării noastre trebuie absorbiți și cheltuiți până maxim în 2026. Altfel, fondurile sunt pierdute.
Dacă reușim să punem în aplicare Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un document structurat pe șase piloni, adus la zi de către Ministerul Fondurilor Europene și pus în dezbatere publică de către Guvernul Cîțu, peste doar cinci ani România va fi o cu totul altă țară decât cea pe care o știm acum.
Reforma, un cuvânt atât de des folosit în ultimii 30 de ani, este într-adevăr cheia PNRR și pentru următorii cinci ani. Dincolo de investiții vitale, acest instrument presupune faptul că ne asumăm reforma administrației publice sau a sistemului de pensii.
PNRR este momentul zero pentru administrația publică din România. Ca să putem absorbi 30 de miliarde de euro în doar 5 ani, pentru proiecte fezabile, avem nevoie de profesioniști și de o administrație care să funcționeze impecabil.
Aici e marele test și marea presiune, mai ales că România trebuie să atragă în aceeași perioadă și fondurile europene din programele uzuale ale UE. În total, până în 2029, peste 110 miliarde de euro.
Urmează cinci ani la capătul cărora România poate arăta cu totul diferit. Dar, pentru a avea investiții la cheie, e obligatoriu mai întâi să avem competență în sistemul public!”



Go to top