Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Concluziile preliminare referitoare la ancheta parlamentară desfășurată de Comisia economică, industrii și servicii

În urma audierilor desfășurate în cadrul anchetei parlamentare derulate de către Comisia economică, industrii şi servicii privind investigaţia efectuată de Consiliul Concurenţei, închisă în anul 2013 şi având ca obiect o eventuală manipulare a indicelui ROBOR, s-au conturat câteva concluzii importante.
Întrucât scopul inițial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor, prin Ordonanța de Urgență nr. 50 din 9 iunie 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a fost deturnat, fiind calculat ca medie a unor cotații stabilite netransparent și nu ca medie a tranzacțiilor reale din piață, solicităm atât Ministerului Finanţelor Publice cât și Băncii Naționale a României să urgenteze identificarea unei soluții astfel încât ratele dobânzilor la creditele acordate în lei să fie corect calculate. Concret, Comisia economică, industrii și servicii solicită:
  1.  Fie transparentizarea completă a modului de calcul atsfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înțelegere de tip cartelar între cele 10 bănci participante la procedura de Fixing, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor și înlocuirea acestuia, prin preluarea bunelor practici europene, cu un indice care să reflecte media tranzacțiilor reale din piață și nu media cotațiilor.
  2. Dat fiind volumul extrem de redus al tranzacțiilor pe piața monetară interbancară la perioadele de 3 si 6 luni, precum și faptul că soldul creditelor in lei este semnificativ mai mare decât sumele la care băncile sunt obligate la o cotatie fermă prin Regulamentul BNR de stabilire a Robid-Robor, solicităm amendarea Regulamentului de funcționare a Robid-Robor astfel încât diferența dintre dobânda Robid si cea Robor să fie minimă.
 
 
Senator Daniel Cătălin Zamfir,
Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului
 
 



Go to top