Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Participarea dlui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, la sesiunea inaugurală a Reuniunii președinților Conferinței organelor parlamentare specializate în afaceri comunitare și europene- COSAC (București, 20-21 ianuarie 2019)

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a adresat o alocuțiune de salut în cadrul sesiunii inaugurale a Reuniunii președinților Conferinței organelor parlamentare specializate în afaceri comunitare și europene (COSAC), care are loc la București în perioada 20-21 ianuarie 2019. Reuniunea președinților COSAC este organizată de Senatul României în seria de evenimente care au loc sub egida dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului UE, România fiind reprezentată în acest format de dna senator Gabriela Crețu și dl deputat Angel Tîlvăr, președinți ai comisiilor de resort din Parlamentul României.
În alocuțiunea sa, dl Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat că Reuniunea președinților comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele din UE este un for de consultare colegială chemat să-și asume un rol mai important în contextul recalibrării proiectului european, astfel încât parlamentele din statele membre, ca foruri reprezentative ale suveranității popoarelor, să aibă contribuții influente la dezbaterile cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Președintele Senatului a menționat că prioritățile președinției române a Consiliului de miniștri sunt conturate pe patru piloni principali: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa - actor global și Europa valorilor comune. Domnia sa a trecut succint în revistă temele prioritare de pe agenda de lucru a președinției rotative, în a căror dezbatere România va urmări să garanteze o abordare echilibrată și imparțială, guvernată de principiile coeziunii și cooperării convergente și constructive.
Înaltul demnitar român a menționat că se va acorda o atenție sporită unor teme sensibile preluate de la președințiile precedente, cum ar fi: avansarea cât mai aproape de finalizare a negocierilor Cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, continuarea constructivă a dezbaterilor asupra Pachetului de mobilitate I, cu referință la piața transporturilor rutiere de marfă, dezvoltarea și întărirea Uniunii energetice, continuarea procesului Brexit, asigurarea cadrului politic și legislativ necesar armonizării pozițiilor statelor membre referitoare la gestionarea de către UE a fluxurilor migratorii și realizarea de progrese în discuțiile referitoare la modernizarea politicilor europene de azil.
Un punct special al alocuțiunii a fost evidențierea rolului important pe care România îl are la frontiera estică a UE, ca membru de facto al spațiului Schengen, președintele Senatului subliniind că aderarea țării noastre ca membru cu drepturi depline la Acordul Schengen va oferi oamenilor de afaceri români care dezvoltă parteneriate comerciale cu țări din afara UE un statut de paritate în competiția cu partenerii din Europa de Vest, precum și situația de a beneficia pe deplin de apartenența României la piața internă.   
Dl Călin-Popescu Tăriceanu a reafirmat în încheiere dorința României de a contribui la consolidarea proiectului european, prin aplicarea permanentă a principiilor coeziunii, convergenței, transparenței, solidarității, egalității și echidistanței față de toate statele membre UE.

Go to top