Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei a.i. a Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Președinta a.i. a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut joi, 19 ianuarie a.c., o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
Înaltul demnitar român a salutat prezența la București a președintelui Parlamentului Republicii Moldova, subliniind necesitatea continuării unui dialog bilateral intens și deschis la toate nivelurile, inclusiv între cele două parlamente.
Cele două părți au punctat buna colaborarea dintre Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova, trendul ascendent al relațiilor pe linia diplomației parlamentare fiind reflectat atât prin ședința comună a camerelor reunite ale celor două parlamente care a avut loc la Chișinău în 2022, cât și în preconizata reuniune de la București în acest an.
Președinta a.i. a salutat organizarea ședinței comune a Comisiilor Juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova în perioada 19-21 ianuarie, eveniment care va avea loc în județul Argeș. Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat că această inițiativă este o oportunitate în vederea efectuării schimburilor de bune practici legislative, precum educația juridică în școli sau compatibilizarea profesiilor juridice. Totodată, a menționat că reformele din domeniul justiției pe care Chișinăul își propune să le implementeze vor fi pe agenda ședinței din Argeș.
De asemenea, înaltul oficial român a propus organizarea unei reuniuni a Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova cu femeile parlamentar din Legislativul de la București.
Partea română a reiterat sprijinul României față de securitatea și stabilitatea Republicii Moldova, atât prin acțiuni concrete în plan bilateral, cât și în plan multilateral prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. În context, Alina-Ștefania Gorghiu a salutat prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos și a subliniat că șantajul energetic al Kremlinului trebuie să înceteze.
Președinta Senatului a afirmat că România, inclusiv prin intermediul diplomației parlamentare, contribuie la creșterea rolului și vizibilității Republicii Moldova la nivel european și internațional. Astfel, Alina-Ștefania Gorghiu a evidențiat că organizarea, de către Republica Moldova, la 1 iunie 2023, a celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, reprezintă o oportunitate în acest sens.



Go to top