Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatoarea Anca Dragu, cu reprezentanți ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Trafic și consum de droguri – festivalul SAGA

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului s-a autosesizat pe baza informațiilor din presă referitoare la tinerii care au participat la festivalul SAGA și au ajuns vineri seară în stare gravă la spitalele din Capitală, unii dintre aceştia decedând în urma unor supradoze de droguri. În acest sens, vineri, 10 iunie 2022, a avut loc o întrevedere cu reprezentanți ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, la Senatul României.
În cadrul întrevederii, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Anca Dragu, a solicitat date și analize cu privire la necesitatea luării unor măsuri de ordin legislativ în vederea prevenirii acestor evenimente. ”Ar trebui ca Agenția Națională Antidrog care este abilitată pentru prevenție să intensifice acțiunile educative”, a menționat președinta Comisiei.
Reprezentantul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ne-a informat că, la momentul actual, referitor la Festivalul Saga s-au deschis în total 104 cauze pentru trafic și consum de droguri. Un tânăr  a decedat și astfel a fost deschis un dosar penal de moarte suspectă, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
La nivel național, în anul 2020 au fost instrumentate 9205 cauze, dintre care 7006 soluționate și 2195 trimise în judecată. În anul 2021 au fost instrumentate 8556 de cauze, dintre care soluționate 6602 și 2013 trimise în judecată.
În acești doi ani se constată că au fost 3635 suspecți și inculpați pe trafic și consum de droguri dintre care 272 femei și 3363 bărbați la nivelul anului 2020, iar la nivelul anului 2021 se constată că au fost 2574 de suspecți și inculpați, dintre care 211 femei și 2263 bărbați.
În ceea ce privește traficul și consumul de droguri de către minori se constată că numărul acestora este în creștere.
 
 


Go to top