Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Conferința interparlamentară privind „Rolul parlamentelor în modelarea viitorului alimentației și agriculturii“ – Zagreb, 21-23 noiembrie 2018

În perioada  21-23 noiembrie 2018, senatorul Doina Silistru, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, și deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, au participat la Conferința interparlamentară privind „Rolul parlamentelor în modelarea viitorului alimentației și agriculturii”, care s-a desfășurat la Zagreb, Croația.
În cadrul Conferinței au fost abordate patru teme: Procesul de adoptare a Planurilor Naționale Strategice; Înnoirea generațiilor; Comunitatea locală și dezvoltarea rurală; Cercetarea în agricultură, siguranța și calitatea alimentelor.
Președintele comisiei senatoriale, Doina Silistru a vorbit, în cadrul sesiunii „Cercetarea în agricultură, siguranța și calitatea alimentelor“, despre sistemul național de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol din România, rolul pe care acesta îl are în progresul agriculturii pentru prezent și viitor, despre finanțarea cercetării ştiinţifice agricole, despre rolul pe care oamenii politici îl au în elaborarea viitoarei Politici Agricole Comune.
„În această conjunctură trebuie să fim conştienţi că cercetarea ştiinţifică din agricultură este chemată, la nivel mondial, european şi naţional, să răspundă provocărilor securităţii alimentare în contextul schimbărilor climatice, creşterii demografice, globalizării economiei, scăderii resurselor naturale de apă şi a suprafeţei terenurilor agricole utilizate”, a subliniat senatorul Doina Silistru.
De asemenea, în opinia președintelui Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat „viitorul instrument al U.E. pentru finanţarea cercetării trebuie să cuprindă alocări pe stat membru, separat şi distinct pentru domeniul agricol, corecte şi echitabile prin asigurarea noilor state membre de pachete financiare, mai consistente, care să contribuie la reducerea decalajelor faţă de statele care au investit mai mult în cercetare”.
La finalul Conferinței, a fost  semnată o Declarație comună privind cooperarea între Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală a Senatului României, Președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților și Președintele Comisiei pentru agricultură a Parlamentului croat, prin care cei trei președinți și-au asumat disponibilitatea de a dezvolta cooperarea și parteneriatul în cadrul dezbaterilor viitoare privind Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.
 



Go to top