Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea Gabrielei Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, la Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonare și guvernanța economică în Uniunea Europeană – Semestrul European (Bruxelles, 18-19 februarie 2019)

Doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, a participat, în perioada 18-19 februarie, la Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană – Semestrul European, desfășurată la Bruxelles. Reuniunea, organizată de Parlamentul României și Parlamentul European, se înscrie în seria de conferințe interparlamentare din cadrul Președinției rotative a Consiliului UE, deținute de țara noastră.
Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au numărat: Cadrul financiar multianual 2021-2027; Reformarea sistemului financiar european; Convergență, stabilitate și coeziune în Uniunea economică și monetară - rolul Cadrului financiar multianual; Semestrul European – efectele în practică pentru coordonarea politicilor economice.
În intervenția din prima zi a conferinței, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a subliniat că există trei instrumente principale de intervenție la nivelul Uniunii pentru atingerea obiectivelor: reglementarea (prin legislația comună), finanțarea (prin intermediul bugetului și a instrumentelor financiare asociate) și coordonarea politicilor naționale în cadrul Semestrului European.
În ceea ce privește coordonarea politicilor, cel mai slab instrument dintre toate, ar fi putut funcționa dacă am fi avut o voință politică puternică de a face acest lucru, aceeași capacitate administrativă și aceleași mijloace bugetare, dar, mai ales, recomandări consecvente, a explicat senatorul Gabriela Crețu.
„Nu susținem doar că voința politică e slabă. Guvernele reprezintă diferite categorii de interese politice și se confruntă cu realități specifice, statele membre realizând un diagnostic diferit pentru societățile lor, cu priorități diferite la nivel național. Uneori, Comisia Europeană a propus și Consiliul a aprobat recomandări de țară pentru fiecare stat membru. În loc să fie convergente, respectivele recomandări s-au îndreptat în direcții opuse, subminându-se reciproc”, a adăugat președinta Comisiei pentru afaceri europene.
Senatorul Gabriela Crețu a dat ca exemplu recomandările de austeritate provenite de la Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN), referitoare la sprijinirea intereselor puternicului sector financiar. Acestea au fost puse în aplicare în proporție de 85%, în timp ce recomandările legate de educație, combaterea sărăciei și a inegalității, au avut o implementare de doar 7% în 2018.
În acest context, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat a atras atenția asupra faptului că respectivele dificultăți trebuie conștientizate. „În caz contrar, mulți vor spune că Uniunea și-a îndeplinit deja datoria și că Uniunea ar putea muri. Aceasta ar fi o rușine și un pericol. O rușine din cauza faptului că ignorăm cât de importante au fost pacea și cooperarea pentru atingerea nivelului general de dezvoltare actual. Un pericol, din cauza faptului că se subminează viitorul Uniunii și nu se pune nimic în schimb”. În încheierea intervenției, și-a exprimat optimismul în ceea ce privește Semestrul European: „Ne bucurăm totuși că, odată cu lansarea Semestrului European, am început un dialog mai puternic între instituțiile europene și statele membre. Ar putea fi o bază solidă pentru construirea unor politici mai bune și mai coerente pentru viitor”.



Go to top