Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ziua Națională a Lecturii, celebrată de Comisia de Învățământ a Senatului

Comisia de învățământ, în colaborare cu Biblioteca Metropolitană și Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu” au organizat marți, 15 februarie a.c., o serie de evenimente, dedicate acestei zile, cu scopul încurajării cititului, la care au participat președintele Senatului, Florin Cîțu, senatori, deputați, scriitori și elevi.
“Lectura este libertate!”, a afirmat Monica Anisie, președintele Comisiei de Învățământ,   parafrazând motto-ul evenimentului, prin care s-a celebrat Ziua Națională a Lecturii.
Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Lecturii a început cu vizita la Biblioteca Metropolitană a președintelui comisiei alături de mai mulți elevi, iar de la ora 14:00, activitățile au continuat  la Senatul României, în sala  ,,Avram Iancu”.
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, în deschiderea evenimentului,  că datorită provocării  lansate  de către președintele comisiei, Monica Anisie, și-a reamintit  cu bucurie de unele dintre cărțile citite: „Zilele trecute m-ați provocat și am făcut-o cu mare plăcere, distribuind autorii pe care îi recitesc în această perioadă,  pentru că, așa cum spun de fiecare dată, <<cititul nu a omorât pe nimeni!>>”.
Scriitorul Horia Corcheș a mărturisit faptul că ,,această zi marchează nevoia lecturii zilnice, o astfel de celebrare fiind una foarte apreciată în Statele Unite ale Americii, de exemplu.”
În continuarea evenimentului invitați precum Petre Crăciun, scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare, Lucica Muntean, senator PNL și autor de literatură pentru copii, au subliniat importanța cititului care duce la formarea unei personalități puternice.
Președintele Comisiei de învățământ și moderatorul evenimentului, Monica Anisie, a încheiat evenimentul anunțând lansarea competiției de recenzie de carte, intitulată „Tu ce (mai) citești?”, având motto-ul: „Când înveți să citești, devii liber pentru totdeauna.” – Frederick Douglass. Acest concurs se adresează elevilor din România și din diasporă, ocazie cu care a împărtășit și proiectul-pilot „Caravana UNATC”, dedicat românilor din diasporă, ce va debuta luna viitoare în Serbia.​
 
 
 



Go to top