Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui număr minim de zile de școală într-un an

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, președintele comisiei de muncă din Senat și membru în cadrul comisiei pentru Învățământ, a depus o inițaitivă legislativă privind instituirea unui număr minim de zile de școală într-un an, defalcat pe fiecare ciclu de învățământ.
Inițiativa pornește de la constatarea că în ultimii zece ani numărul de zile de școală dintr-un an a scăzut constant, anul școlar 2020-2021 fiind unul dintre cei mai scurt, cu doar 33 de săptămâni de școală, respectiv 162 de zile,  media europeană fiind de 180 de zile de școală pe an.

Inițiativa stabilește un minimum de 175 de zile de școlarizare pentru nivelul primar, 180 de zile pentru nivelul gimnazial și 185 de zile pentru nivelul liceal. De asemenea, ințiativa legislativă permite consiliilor de administrație ale unităților de învățământ sau inspectoratelor școlare să decidă suplimentarea numărului minim de zile cu un maximum de 5 zile pentru nivelul primar, 10 zile pentru nivelul gimnazial, respectiv 15 zile pentru nivelul liceal, oferind posibilitatea elevilor din școlile cu rezultate slabe sau elevilor din mediile dezavantajate de a reduce decalajele, de a recupera prin ore de consolidare.

Ștefan Pălărie : ”România este în top 3 țări cu cele mai puține zile de școală din Europa, însă, paradoxal, țara noastră se află în topul țărilor europene la numărul de disciplinelor de studiu. Sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să treacă prin reforme consistente care vizează managementul școlar, calitatea programelor școlare, a resurselor umane și a infrastructurii școlare, însă nu putem neglija faptul că timpul petrecut de copii în spațiu școlar este din ce în ce mai puțin, iar această perioadă a accentuat decalajele între copiii din diverse categorii sociale. Pe termen mediu și lung, menținerea unui număr minim de zile de școală poate să reprezinte modalitatea prin care estompăm decalajele accentuate de situația epidemiologică.”

Această inițiativă legislativă face parte dintr-un pachet mai larg de modificări legislative pregătite de USR PLUS în vederea reformării sistemul de învățământ vizând descentralizarea, profesionalizarea și depolitizarea sistemului. Actuala inițiativă legislativă, elaborată după consultări cu organizații ale elevilor, părinților și profesorilor, este un pas necesar pentru a securiza dreptul la educație garantat de Constituție, în special, pentru copiii din mediile defavorizate. Timpul petrecut în spațiul școlar de aceștia poate să reprezinte singura șansă la un viitor decent în România.

”Inițiativa legislativă este un pas mic dintr-o serie de propuneri menite să încurajeze o societate mai echitabilă și mai favorabilă incluziunii, pas esențial pentru ca România să prospere în viitor. Elevii își doresc o durată predictibilă și stabilă pentru acoperirea materiei în condițiile în care programa școlară este stufoasă și extrem de încărcată. Sistemul de învățământ trebuie să fie echitabil, să garanteze că toți copiii își pot dezvolta talentele și își pot atinge potențialul maxim” mai susține senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie.
 



Go to top