Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Mesajul Președintelui Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu, la cea de-a VI-a conferinţă a parlamentarilor din Regiunea Dunării, organizată sub egida dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului UE - 21 martie 2019


Mesajul a fost prezentat de către dl senator Daniel Zamfir, liderul grupului ALDE.

Dragi colegi,
Doamnelor și domnilor,

Aș dori în primul rând, în numele Președintelui Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, să vă adresez un bun venit călduros la cea de-a VI-a Conferință a parlamentarilor dunăreni, organizată în acest an la Parlamentul României. Acesta este alocuțiunea pregătită pentru conferință de președintele Senatului, care m-a rugat să o prezint în numele său și să vă transmit regretul său de a nu putea participa la această sesiune de deschidere din cauza unei schimbări neprevăzute de agendă.
Doamnelor și domnilor,
Privind în urmă, la 8 noiembrie 2010, am găzduit la București Summit-ul Dunării, un eveniment de mare importanță, la care participanții au dezbătut aspecte legate de aspectele principale care trebuie luate în considerare în vederea structurării Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Așa cum menționa dl José Manuel Barroso, în calitatea sa de atunci, de președinte al Comisiei Europene, proiectul a fost inițiat de România în iunie 2008 – după consultarea Austriei, căreia dl Călin Popescu-Tăriceanu, prim-ministrul de la acea vreme, i-a propus un parteneriat pe această temă. Obiectivul important urmărit era o mai bună conectare a României la infrastructura europeană și facilitarea accesului la finanțare pe baza unui proiect european cu mare potențial.
Elementul fundamental pe care l-am avut în vedere a fost acela de a valorifica potențialul nostru pentru a permite României să joace un rol mai important în regiune la nivel economic și politic. Interesul pentru această inițiativă a fost deosebit de mare, demonstrat prin participarea a paisprezece state la nivel de șef de guvern sau minstru de externe. Din partea UE, a fost promisă finanțarea proiectului cu cel puțin 100 de miliarde de euro până în 2013.
Prim-ministrul de atunci a avansat zece propuneri de mari proiecte numite „Decalogul proiectelor dunărene”, menit să răspundă unor nevoi economice evidente în regiune, prin abordarea problemelor economice, sociale sau de mediu, precum şi a siguranței fluviale, calității vieții sau cooperării transfrontaliere. Valoarea adăugată a "Decalogului proiectelor dunărene" a constat într-o mai bună legătură și exploatare a resurselor naturale prin dezvoltarea porturilor, a podurilor peste Dunăre și a silozurilor de mare capacitate în zonă, prin utilizarea puterii hidroelectrice dunărene și asigurarea siguranței cetățenilor și a traficului fluvial în caz de dezastru ecologic sau inundații, dar și prin promovarea turismului și a protecției mediului.
Suntem acum în postura de a deține președinția Strategiei UE pentru regiunea Dunării, preluată de la Bulgaria la sfârșitul lunii octombrie. Președinția noastră are loc sub motto-ul "Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării", în sinergie cu motto-ul "Coeziunea, o valoare europeană comună" al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
România intenționează să promoveze patru tematici pe durata mandatului:
- îmbunătățirea conectivității și a mobilității în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, a turismului, a digitalizării și a contactelor între oameni;
- revigorarea Strategiei europene pentru regiunea Dunării prin crearea de sinergii între toți actorii implicați și Comisia Europeană, precum și
- operaţionalizarea Secretariatului Strategiei UE pentru regiunea Dunării;
- schimburi de experiență în domeniile prioritare ale macro-strategiei, și anume dezvoltarea transnaţională a clusterelor prin schimbul de bune practici între entitățile care participă la aceasta.
În ceea ce privește dimensiunea parlamentară, este utilă și importantă rememorarea istoricului reuniunilor dedicate acestei strategii care prezintă evoluția, rezultatele și perspectivele sale. Începând cu „Conferința parlamentară itinerantă” organizată pe un vas de croazieră între Passau și Belgrad, în perioada 20-25 mai 2013 și urmată de prima „Conferință a parlamentarilor din regiunea Dunării”, la Ulm, în perioada 11-12 iulie 2013, am luat împreună decizia de a sprijini politic strategia prin întâlniri, dialog și cooperare între parlamentari și, în acest fel, de a susține implementarea acesteia, activitățile, organizațiile și grupurile interesate care lucrează activ în cadrul strategiei.
Ca urmare a Inițiativei privind rețeaua parlamentară a Dunării, stabilită de participanții la conferința itinerantă la 24 mai 2013, toți parlamentarii țărilor din regiunea Dunării care au participat la conferințe și forumuri dedicate Strategiei UE pentru regiunea Dunării au convenit să sprijine și să contribuie la strategie prin desfăşurarea cu regularitate a schimbului de idei și experiență. În declarația finală a fiecărei conferințe anuale, ne-am angajat să implicăm cetățenii în punerea în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării și să acționăm ca mediatori între preocupările cetățenilor și guvernele și administrațiile care o pun în aplicare.
Strategia UE pentru regiunea Dunării și-a stabilit obiectivul de a aborda și de a dezvolta prioritățile regiunii într-o manieră integrată, de a conecta oamenii, ideile și cerințele acestora pentru a crea o macroregiune europeană competitivă. Cred că, pe baza experienței îndelungate de la lansarea strategiei, împărtășiți convingerea mea că dialogul și cooperarea sunt fundamentale pentru o dezvoltare pozitivă și durabilă în regiunea Dunării.
Dimensiunea parlamentară a strategiei a dobândit în timp, pe bună dreptate, o creştere a importanţei şi a rolului său și am satisfacția de a afirma că Senatul României a fost implicat activ, încă de la început, atât în ​​faza pregătitoare, cât și în cea actuală de implementare a strategiei.
Nu cu mai mult de o lună în urmă, în contextul dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, am fost gazdele Conferinței interparlamentare privind politica externă și de securitate comună și politica de securitate și apărare comună, ale căror principale obiective sunt consolidarea securității, asigurarea păcii, promovarea cooperării internaționale și dezvoltarea democrației. În cadrul acestei conferințe, atelierul dedicat Strategiei UE pentru regiunea Dunării a oferit ocazia unor contribuții și discuții deosebit de fructuoase cu privire la principalele subiecte și obiective comune ale strategiei, precum și la legătura acestei strategii cu Sinergia Mării Negre, al cărei scop principal este consolidarea cooperării focalizate asupra unei agende constructive în regiunea Mării Negre, cu implicarea UE.
Aş dori să închei prin a vă transmite convingerea noastră că vom putea continua identificarea unor noi modalități de cooperare parlamentară, atât la nivel formal, cât și la nivel informal și vă asigur de întreaga noastră deschidere și disponibilitate pentru dialog. Profit de această ocazie ca, în numele Senatului României, să vă solicit să faceți tot posibilul pentru a continua consolidarea eforturilor noastre comune astfel încât Strategia UE pentru regiunea Dunării să-și continue cursul – aşa cum frumoasa Dunăre curge în forță, conectându-ne și invitându-ne să acționăm pentru dezvoltarea durabilă a regiunii.
Vă doresc tuturor să aveți o ședere plăcută în București, o conferință de succes și dezbateri fructuoase!
 



Go to top