Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României: ”Trebuie continuat dialogul pe tema vizei de muncă în așa fel încât toți cetățenii UE să fie tratați egal de către autoritățile Regatului Unit!”

Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României: ”Trebuie continuat dialogul pe tema vizei de muncă în așa fel încât toți cetățenii UE să fie tratați egal de către autoritățile Regatului Unit!”
 Începând cu 1 ianuarie 2021, cetățenii români, dar și cei din Bulgaria, Lituania și Slovenia, nu vor avea reducere la taxa de viză pentru muncă, așa cum se va întâmpla în cazul solicitanților de viză din 22 de state membre ale UE, la care se adaugă cei din Islanda, Norvegia, Turcia și Macedonia de Nord.
Ținând seama de faptul că de la 1 ianuarie 2021 Regatul Unit nu mai aplică principiul liberei circulații (nemaifiind stat membru UE) au fost instituite criterii speciale, dar și taxe specifice, care să ducă la obținerea unei vize care să permită studiul sau munca în Regatul Unit. Asta nu înseamnă că țara noastră nu trebuie să continue dialogul bilateral care să ducă la apărarea intereselor românilor.
 Este de menționat faptul că cetățenii europeni (inclusiv românii) care sunt acoperiți de sistemul de acordare a dreptului de ședere pe teritoriul Marii Britanii (EU Settelment Scheme-EUSS), își vor păstra, în continuare, în mare măsură drepturile existente, inclusiv accesul pe piața muncii, la educație și asistență medicală, beneficii precum locuință socială și asistența persoanelor fără adăpost.
Până la 30 septembrie 2020 au fost primite 670.600 solicitări de înscriere în EUSS din partea cetățenilor români.
Deși România este parte la Carta Socială Europeană Revizuită din 1966, nu este parte la Carta Socială Europeană din 1961, în timp ce Regatul Unit nu este parte la varianta revizuită, motiv pentru care nu aplică măsura reducerii taxei cu 55 lire, pentru cetățenii români, lucru care, cred eu, trebuie corectat.
 În 25 ianuarie 2021, în marja videoconferinței Comisiilor pentru Afaceri Europene din statele membre ale UE cu domnul Michel Barnier, fost negociator-șef al UE cu Regatul Unit, actual consilier al președintelui Comisiei Europene în materie de BREXIT, i-am solicitat acestuia să pledeze cauza românilor în ceea ce privește condițiile de viză pe care trebuie să le îndeplinească pentru a lucra în Marea Britanie, ținând seama și de faptul că românii reprezintă a doua comunitate, ca număr, după cea a polonezilor.



Go to top