Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR PLUS a depus la Senat o inițiativă legislativă privind protecția arborilor remarcabili

Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Senat inițiativa legislativă privind protecția arborilor remarcabili.

În timp ce alte state europene duc eforturi pentru replantarea pădurilor tăiate, România are încă mulți arbori seculari de protejat care joacă un rol cheie în ecosisteme. Cu toate acestea, nu există la nivel național, până în acest moment, o lege dedicată conservării și protejării arborilor remarcabili, spre deosebire de multe alte țări.

În acest context, prezentul act normativ va institui un mecanism de evidență și de protecție pentru acestor arbori. Conform celui mai recent studiu efectuat pe teritoriul național, pot fi identificați aproximativ 5.000 de arbori care ar beneficia de acest statut. Proiectul de act normativ stipulează clar condițiile în care arborii vor fi inventariați, marcați și tăiați și, în mod automat, salvgardarea arborilor existenți.

Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de Mediu din Senat: „Este o lege fără impact bugetar, dar cu mare impact asupra unor părți din istoria noastră, care au nevoie de protecție și conservare. Vorbim despre arbori care au și 900 de ani, așa că este datoria noastră morală să îi lăsăm moștenire generațiilor viitoare.”
 
Diana Buzoianu, membră a Comisiei de Mediu din Camera Deputaților: Avem o datorie să protejăm pădurile, să protejăm arborii cu sute de ani de viață. Este o datorie pentru cei de dinaintea noastră de a duce mai departe ce ne-a fost lăsat și nouă, dar și față de cei care vin după noi pentru a le oferi un viitor în care natura va face parte din viața lor.”
 
 
Ce sunt arborii remarcabili: Arborii remarcabili sunt arborii din fondul forestier național sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localităților, pentru care vârsta din amenajamentul silvic este de minimum 150 de ani, au o circumferință minimă a trunchiului măsurată de la 130 de cm sol stabilită printr-o anexă la proiectul de act normativ luând în considerare specia sau prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă și comunitate, fiind legat de o un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă.
 
Dintr-o perspectivă socială, arborii bătrâni sunt adesea apreciați ca elemente ale moștenirii culturale și istorice de către comunitățile locale. Arborii groși, remarcabili și bătrâni, din peisajele modificate de om, poartă des semnele intervențiilor umane din trecut.
 
Din punct de vedere ecologic, arborii remarcabili sunt, prin caracteristicile lor, adevărate ecosisteme. Arborii bătrâni găzduiesc licheni, insecte și vertebrate (diferite specii de amfibieni, reptile, păsări și mamifere), o diversitate de gândaci prădători - dușmani naturali împotriva dăunătorilor - benefică în peisajele de producție agricolă. Datorită acestor caracteristici, arborii bătrâni sunt denumiți și „arbori habitat”.
 
Inițiativa legislativă a fost propusă în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghiuş Viorel de la Universitatea Babeș-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arborii Remarcabili din România https://arboriremarcabili.ro/ro/despre-proiect/, Florin Stoican și Laura Bouriaud.
 



Go to top