Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”Ministrul Culturii, grijuliu cu mafia imobiliară, arțăgos cu apărătorii patrimoniului”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, consideră că patrimoniul cultural al României este sacrificat zi de zi, cu bună știință, în favoarea intereselor dezvoltatorilor imobiliari.  
 
Într-o declarație politică, Marius Bodea argumentează că orașele României au fost mutilate de „dezvoltatori” imobiliari în complicitate cu primari care au închis ochii interesat și, minunate clădiri istorice au fost demolate cu legea-n mână, zone istorice au fost distruse de imobile cu mai multe etaje decât scria în acte.
 
Marius Bodea: ”Toate acestea s-au întâmplat pentru că instituțiile care aveau obligația să protejeze patrimoniul istoric au fost de prea multe ori prea slabe. Ce face Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu? Mai elimină un obstacol din calea rechinilor imobiliari, căci, săracii, așteptau prea multă vreme să distrugă monumente, potrivit unui răspuns al ministrului Culturii oferit după ce atât eu, cât și USR PLUS am criticat public ordonanța care vizează modificarea Legii protejării patrimoniului.
Bogdan Gheorghiu nu explică de ce e nevoie urgentă de o modificare atât de importantă. În schimb îi jignește pe arhitecții și specialiștii din Comisia Națională a Monumentelor Istorice și din comisiile zonale, numindu-i „mafia avizelor”. Apoi îi acuză că pun bețe în roate sărmanilor „dezvoltatori”.
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Iași, Marius Bodea este devastatoare: În loc să se preocupe de faptul că România nu are încă un Cod al Patrimoniului, ministrul Culturii recunoaște că statul român nu deține pentru cele 30.000 de monumente istorice din țară „coordonate exacte, ci poziții aproximative”, Ministerul Culturii nefiind capabil, în 2021, să realizeze harta exactă monumentelor de care trebuie să aibă grijă. ”Și atunci Bogdan Gheorghiu s-a gândit că cea mai bună soluție e să elimine avizul unei comisii care a fost de multe ori ultima redută în salvarea clădirilor istorice”, punctează Marius Bodea.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Ministrul Culturii, grijuliu cu mafia imobiliară, arțăgos cu apărătorii patrimoniului
Orașele României au fost mutilate de „dezvoltatori” imobiliari complice cu primari care au închis ochii interesat, blocuri urâte s-au ridicat peste minunate clădiri istorice, demolate cu legea-n mână, zone istorice au fost distruse de imobile cu mai multe etaje decât scria în acte.
 
Toate acestea s-au întâmplat pentru că instituțiile care aveau obligația să protejeze patrimoniul istoric au fost de prea multe ori prea slabe. Un ministru al Culturii care dorește să schimbe în bine situația ar lua măsuri pentru reformarea acestor instituții și întărirea lor acolo unde sunt slabe.
 
Ce face însă Bogdan Gheorghiu? Mai elimină un obstacol din calea rechinilor imobiliari, căci, săracii, așteptau prea multă vreme să distrugă monumente, potrivit unui răspuns al ministrului Culturii oferit după ce atât eu, cât și USR PLUS am criticat public ordonanța care vizează modificarea Legii protejării patrimoniului.
 
Bogdan Gheorghiu nu explică de ce e nevoie urgentă de o modificare atât de importantă. În schimb îi jignește pe arhitecții și specialiștii din Comisia Națională a Monumentelor Istorice și din comisiile zonale, numindu-i „mafia avizelor”. Apoi îi acuză că pun bețe în roate sărmanilor „dezvoltatori”.
 
În loc să se preocupe de faptul că România nu are încă un Cod al Patrimoniului, ministrul Culturii recunoaște că statul român nu deține pentru cele 30.000 de monumente istorice din țară „coordonate exacte, ci poziții aproximative”.
 
Oamenii de știință au realizat harta completă a genomului uman, dar Ministerul Culturii nu e capabil, în 2021, să realizeze harta exactă monumentelor de care trebuie să aibă grijă. Și atunci Bogdan Gheorghiu s-a gândit că cea mai bună soluție e să elimine avizul unei comisii care a fost de multe ori ultima redută în salvarea clădirilor istorice.
 
Îl invit pe domnul ministru la o plimbare prin Iași, să vadă cu ochii lui că, în prezent, doar scandalurile publice apară monumentele de buldozerele mafiei imobiliare.
Da, mafiei imobiliare, domnule ministru! Aceea pe care o destructurează DIICOT și DNA la Iași”



Go to top