Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor Comitetului Director al GRUI cu delegația Camerei Deputaților a Statelor Unite Mexicane miercuri, 16 mai 2018

Marți, 15 mai, a.c., a avut loc întrevederea membrilor Comitetului Director al GRUI cu delegația parlamentară mexicană condusă de domnul deputat Víctor Manuel Giorgana Jiménez, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Camerei Deputaților a Statelor Unite Mexicane. 
Din partea Comitetului Director al GRUI au participat: domnul senator Derzsi Ákos, membru al Biroului Executiv al GRUI; domnul deputat Iuliu Nosa, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Mexic; domnul deputat Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO; domnul deputat Valeriu-Andrei Steriu, membru al Grupului parlamentar de prietenie România-Mexic. De asemenea, din partea GRUI a participat și doamna senator Silvia-Monica Dinică, membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț. 
Oaspeții și-au exprimat satisfacția pentru ospitalitatea cu care au fost primiți și au subliniat importanța pe care Mexicul o acordă îmbunătățirii și consolidării relațiilor bilaterale cu România. Șeful delegației mexicane a adresat mulțumiri pentru susținerea, de către GRUI, în 2017, a candidaturii doamnei Gabriela Cuevas Baron pentru funcția de președinte al UIP și au făcut o prezentare succintă a reformelor interne care au avut loc în Mexic, în ultimii ani și care au condus la schimbări profunde în domeniile educației, finanțelor, energiei și al muncii, precum și în combaterea corupției. Oaspeții au subliniat importanța pe care partidele din Mexic, fără excepție, o acordă promovării femeilor în viața politică, prin alocarea a 50% din locuri pe listele de candidați pentru parlament. În plan internațional, partea mexicană a menționat interesul pentru consolidarea prezenței Mexicului la nivel global, evidențiind necesitatea dezvoltării relațiilor dintre Mexic și statele membre UE, pe baza Acordului global UE-Mexic modernizat. 
Membrii Comitetului Director al GRUI au salutat colaborarea excelentă dintre cele două țări, atât în plan bilateral, cât și la nivelul Uniunii Interparlamentare, au apreciat dinamismul noii președinții mexicane a UIP și atenția acordată măsurilor de consolidare a profilului UIP pe scena internațională. În plus, au reiterat angajamentul GRUI în sprijinul obiectivelor UIP prin implicarea nemijlocită în elaborarea documentelor politice ale Uniunii și afirmarea Parlamentului României ca punct focal pentru examinarea, din perspectivă regională, a temelor de pe agenda organizației. Gazdele și-au exprimat dorința de a intensifica dialogul parlamentar, inclusiv prin identificarea de noi căi de conlucrare la diferite niveluri, în domenii de interes comun, precum dezvoltarea durabilă. De asemenea, în contextul prezentării obiectivelor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, parlamentarii români și-au manifestat interesul pentru stabilirea de noi parteneriate culturale între România și Mexic, care pot deschide calea dezvoltării cooperării bilaterale, în ansamblul său. 
La finalul convorbirilor, partea mexicană a felicitat România în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri și a adresat reprezentanților GRUI invitația de a efectua o vizită oficială în Mexic. 
Din delegația mexicană au mai făcut parte: doamna deputat Rubí Cardoso, secretar al Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților; E.S. domnul José Guillermo Ordorica Robles, ambasadorul Statelor Unite Mexicane la București; domnul Carlos Garcia Delgado, consilier și domnul Martin A. Borrego Llorente, secretar III în cadrul ambasadei.
 



Go to top