Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Propunerea care dă liber la vânătoarea de păsări migratoare a fost respinsă de comisiile de specialitate ale Senatului

Senatorii din comisiile de Mediu și Ape și Păduri au votat împotriva propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006- L180/2021, care elimină cotele de vânătoare pentru păsările migratoare și reduce la jumătate durata stagiului pentru vânători, de la un an la șase luni. Inițiativa legislativă depusă de senatori și deputați PSD, PNL și UDMR a fost respinsă cu 14 voturi împotrivă, 4 senatori s-au abținut și 4 au votat pentru.
 
Inițiativa legislativă prevedea:
1.         Speciile migratoare sunt libere la vânat, fără a mai face obiectul unui Ordin de ministru care stabilește în prezent cotele anuale de vânătoare,
2.         Introducerea unei anexe, care specifică numărul de exemplare  pe care le poate împușca un vânător pe zi, fără avize sau aprobări suplimentare
3.         Reducerea la jumătate a duratei stagiaturii pentru obținerea permisului de vânătoare - de la 1 an la 6 luni.
La dezbaterile din comisii au participat și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Societății Ornitologice din România, Alianței pentru Combaterea Abuzurilor și activiști de mediu.
 
Senatorul USR PLUS Dragoș Popescu, membru al comisiei de Mediu, transmite că argumentele pe care le-a adus pentru respingerea inițativei au fost: ”Eliminarea obligației stabilirii de cote de recoltă pentru speciile de păsări migratoare admise la vânătoare ar permite vânarea acestor păsări, practic, la liber. De asemenea, cotele de recoltă la speciile de păsări au fost contestate și eliminate în justiție pentru că nu sunt fundamentate pe studii și date științifice și nu respectă Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 noiembrie 2009, privind conservarea păsărilor sălbatice. Cum nu există studii de evaluare sau metodologii de calcul, numărul de păsări care ar putea fi vânate anual se stabilea prin ignorarea totală a informațiilor depre speciile respective”.
 
Într-o proiecție prezentată de invitații din partea societății civile, numai 2000 de vânători, (reprezentând maximum 3% din numărul de vânători înregistrați în Romania), vânează numărul maxim de exemplare/specie în fiecare zi a unui sezon de vânătoare, conform propunerii legislative, rezultă că într-un an s-ar putea vână întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare:
•          1.800.000 de exemplare de turturică în condițiile în care efectivul din România este estimat la 120.000- 300.000 de perechi.
•          3.660.000 de exemplare din specia gâscă de vară, în condițiile în care populația cuibăritoare din România este estimată la 3.200-6.800 de perechi, în timpul pasajelor se pot vedea între 8.500 și 15.500 de exemplare, iar populația care iernează la noi este de 10.000- 25.000 de exemplare.     
 
Aurel Oprinoiu, Senator USR PLUS, președintele Comisiei de Mediu: ”Reducerea timpului necesar stagiaturii pentru obținerea certificatului de vânător de la un an la 6 luni este considerat insuficient pentru cunoașterea și recunoașterea tuturor speciilor de păsări și o prevedere care va crește considerabil numărul de vânători. Mai mult, Societatea Ornitologică din România a arătat că cei mai mulți vânători nu știu să identifice speciile de păsări, deoarece nu se cere nicio pregătire de specialitate a pretendenților la titlul de vânător și nu este prevăzut niciun examen în acest domeniu.”
 



Go to top