Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Gabrielei Creţu, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene, cu Faruk Kaymakçı, ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia

Senatorul Gabriela Creţu l-a primit miercuri, 5 decembrie a.c., pe Faruk Kaymakçı, ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia.
Cu această ocazie s-a marcat împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Turcia, subliniind nivelul excelent al relaţiilor bilaterale în spiritul Parteneriatului Strategic încheiat între cele două ţări.
Cei doi interlocutori au menţionat tendinţa ascendentă a schimburilor comerciale dintre cele două state, precum şi interesul comun ca această tendinţă să se menţină şi pe viitor, Turcia fiind cel mai important partener comercial al României din afara Uniunii Europene.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au realizat şi un schimb de opinii referitoare la prioritățile României în contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, precum și pe teme legate de securitatea și stabilitatea în zona Mării Negre și cooperarea în regiune.
Interlocutorii au confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării între cele două foruri legislative, ca exemplu fiind dată Trilaterala România – Polonia – Turcia la nivel de Comisii pentru politică externă, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 26-28 noiembrie a.c., concluzionând că dimensiunea parlamentară a diferitelor formate de colaborare joacă un rol important în facilitarea armonizării poziţiilor naţionale şi a coordonării şi susţinerii reciproce în cadrul organizaţiilor internaţionale.
Ministrul Faruk Kaymakçı a precizat că aderarea la UE rămâne un obiectiv strategic pentru Turcia și a solicitat sprijin în menținerea Turciei pe agenda UE de extindere a blocului comunitar. In acelasi context, a fost abordată tema respectării obligațiilor reciproce UE – Turcia în privința gestionării fluxului de imigranți.
Demnitarul a fost însoțit de E.S. Osman Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România, care, de asemenea, a subliniat ideea cooperării Turciei cu UE în vederea progresului negocierilor de aderare și, totodată, a reiterat interesul pentru dialog direct, care să asigure consolidarea relațiilor dintre cele două țări.
 
 



Go to top