Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea dlui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, cu dl Gérard Larcher, preşedintele Senatului Republicii Franceze- miercuri, 18 aprilie 2018

 
Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut miercuri, 18 aprilie a.c., o întrevedere cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, dl Gérard Larcher, aflat într-o vizită la Bucureşti cu ocazia participării sale la sesiunea de deschidere a Primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9) care se desfăşoară la Senat, în perioada 17-19 aprilie a.c.
Preşedintele Senatului României a evidenţiat faptul că Primul Summit Parlamentar al Formatului București reprezintă, în contextul realităţilor geopolitice actuale, un element important al demersurilor de diplomaţie parlamentară la nivel multilateral. Domnia sa a exprimat satisfacția că președintele Senatului Franței a răspuns la invitația pe care i-a adresat-o de a participa la inaugurarea acestui eveniment, fiind importantă cunoașterea reciprocă a realităților în materie de apărare și securitate în cadrul cooperării bilaterale parlamentare între statele membre NATO.  Dl Tăriceanu a arătat că pilonul parlamentar al B9 promovează agenda NATO, facilitând abordarea convergentă prin întărirea rolului Parlamentelor naţionale în problemele de securitate şi apărare.
 
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a salutat stadiul relaţiilor bilaterale foarte strânse dintre România şi Franţa şi a evidenţiat importanţa componentei parlamentare a acestora cu accent pe dezvoltarea și diversificarea lor, fapt confirmat de agenda acţiunilor parlamentare comune de anul acesta. Preşedintele Senatului României a subliniat faptul că România şi Franţa au un parteneriat strategic bazat pe legături istorice, culturale şi lingvistice şi împărtăşesc o viziune comună privind o Europă unită, solidară şi puternică. Domnia sa a arătat importanţa reînnoirii şi aprofundării parteneriatului dintre cele două state, pe latura strategică, a cooperării industriale și a schimburilor în educație, știință și tehnologie.  
Discuţiile au vizat şi teme precum Sezonul Franţa-România (1 decembrie 2018 – 14 iulie 2019), participarea Franţei la ceremoniile care se vor desfăşura în România pentru celebrarea Centenarului, agenda europeană, precum şi cooperarea în domeniul securităţii şi apărării.
 
 
 



Go to top