Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS de Iasi, Marius Bodea: ”Efortul de modernizare a statului român trebuie să pornească de la principii precum profesionalism, meritocrație și egalitate de șanse”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea susține că la evaluarea sistemului public, atât în ansamblu cât și la nivel individual, trebuie introduse criterii clare și ușor de urmărit, iar efortul de modernizare a statului român trebuie să pornească de la principii precum profesionalism, meritocrație și egalitate de șanse.
 
Marius Bodea: ” Profesioniștii trebuie să fie bine plătiți, indiferent dacă lucrează la stat sau în privat, indiferent dacă sunt pe șantier sau în birouri. Problema intervine când veniturile nu sunt acordate după performanță, ci după criterii inventate parcă doar pentru a răsplăti angajați leneși sau „pile” de partid.”
 
În declarația sa politică, Marius Bodea mai susține că strategia lui Liviu Dragnea de a-i mitui pe români în speranța că aceștia vor închide ochii când va da legile care să-l scape de pușcărie a creat o inegalitate majoră între salariile din administrație și din educație, un domeniu-cheie pentru societate, unde acestea au crescut mult mai lent.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice a Senatorului USR PLUS de Iași, Marius Bodea:
”Veniturile legate de performanță: așa ne asigurăm funcționarii sunt cu adevărat în serviciul public!
 
Profesioniștii trebuie să fie bine plătiți, indiferent dacă lucrează la stat sau în privat, indiferent dacă sunt pe șantier sau în birouri. Problema intervine când veniturile nu sunt acordate după performanță, ci după criterii inventate parcă doar pentru a răsplăti angajați leneși sau „pile” de partid.
PSD a căpușat sistemul public cu mii de oameni fideli plasați în diferite funcții, oameni slab pregătiți profesional, dar care sunt perfect capabili să pună piedici birocratice din pozițiile lor bine plătite și bine protejate.
Apoi, strategia lui Liviu Dragnea de a-i mitui pe români în speranța că aceștia vor închide ochii când va da legile care să-l scape de pușcărie a creat o inegalitate majoră între angajații din sistemul privat și din administrație. Au explodat salariile în administrațiile locale, de exemplu, în schimb, salariile din educație, un domeniu-cheie pentru societate, au crescut mult mai lent.
În plus, prin legea salarizării dată de PSD în 2017, sporurile au devenit în unele cazuri cât un salariu și au fost acordate după evaluări bizare, care nu au nici o legătură cu realitatea. Funcționari din birouri curate au primit bani în plus, mulți, pentru motive false, precum expunerea la praf, germeni sau antene.
Totuși, eliminarea pur și simplu a acestor sporuri nu ar rezolva cu adevărat problema sistemului public. E obligatorie o reformare a funcției publice. În primul rând, veniturile trebuie legate de performanță, de productivitate, așa cum se întâmplă în mediul privat.
E falsă ideea că angajații de la stat nu pot fi evaluați după performanță. De fapt, de prea multe ori nu se vrea!
În al doilea rând, este obligatorie crearea unei echipe de elită din corpul funcționarilor publici. Bine plătiți, pentru că sunt profesioniști și eficienți.
De fapt, cheia problemelor statului român nu stă atât în nivelul de salarizare, cât mai ales în gradul slab de profesionalizare a angajaților săi. Nu ne dorim funcționari prost plătiți, pentru că nu vom aduce niciodată specialiști pe salarii mici. Dar nu ne dorim nici amatori angajați „pe pile” la stat, cu salarii de mii de euro.
Trebuie introduse criterii clare și ușor de urmărit de evaluare a sistemului public, iar eu, ca senator, sunt total implicat în efortul de modernizare a statului român pornind de la principii precum profesionalism, meritocrație și egalitate de șanse.
 



Go to top