Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Radu Mihail a condus Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE la Reuniunea de iarnă a organizației

Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail a condus Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE) la cea de-a 20-a Reuniune de iarnă a Adunării, organizată în format online.

La sesiunea de deschidere s-au adresat participanților: președintele Consiliului Național al Austriei, Wolfgang Sobotka; președintele AP OSCE, Lordul Peter Bowness; președintele în exercițiu al OSCE, Ann Linde, ministrul afacerilor externe al Suediei; secretarul general al OSCE, Helga Schmid.

În cadrul dezbaterii din Comisia generală pentru probleme politice și de securitate, senatorul Radu Mihai Mihail, președintele Delegației române la AP OSCE, s-a referit la conflictul din Ucraina, care afectează stabilitatea generală în Europa, precum și mediul de securitate fragil din bazinul Mării Negre, unde continuă să existe conflicte prelungite. Radu Mihai Mihail a reiterat susținerea României pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk, inclusiv în ceea ce privește respectarea angajamentelor privind respectarea libertății de mișcare a membrilor Misiunii speciale OSCE de monitorizare în Ucraina.

Referindu-se la conflictul prelungit din regiunea transnistreană, senatorul Mihail a remarcat că este necesară o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a acestuia, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute la nivel internațional și care să nu afecteze parcursul european al țării. Remarcând că, în contextul pandemiei de COVID-19, au apărut anumite regrese în procesul de reglementare a conflictului transnistrean prin acțiunile abuzive ale Tiraspolului, de instituire ale unor puncte ilegale de trecere, senatorul Radu Mihai Mihail și-a manifestat încrederea în negocierile purtate în formatul 5+2, singurul care asigură legitimitate și transparență, în vederea obținerii unei soluții durabile.

În încheiere, președintele delegației române și-a exprimat speranța că actuala președinție în exercițiu a OSCE, deținută de Suedia, va menține pe agenda politică a Organizației, pe un loc prioritar, soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și a celorlalte conflicte prelungite din bazinul Mării Negre.

Lucrările reuniunii s-au desfășurat în trei comisii generale, respectiv: Comisia generală pentru probleme politice și de securitate; Comisia generală pentru probleme economice, știință, tehnologie și mediu; Comisia generală pentru democrație, drepturile omului și chestiuni umanitare.



Go to top