Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR PLUS au votat în unanimitate pentru investirea guvernului alianței PNL-USR PLUS, UDMR. Radu Mihail: ”Să schimbi guvernul, e ușor. – Să schimbi guvernarea – iată adevărata provocare a noilor miniștri!”

Senatorii USR PLUS au votat în unanimitate, cu bilele la vedere, pentru investirea guvernului alianței PNL-USR PLUS, UDMR, condus de Florin Cîțu.
În discursul său din plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, liderul grupului senatorial USR PLUS, senatorul Radu Mihail, a subliniat că noua guvernare are o misiune dificilă în a conduce țara prin una din cele mai dificile crize de sănătate din istoria modernă a țării, făcând-o să renască la finalul ei, o Românie pentru toți românii, indiferent dacă trăiesc în țară sau în Diaspora. Radu Mihail a mai subliniat că noul guvern trebuie să redea încrederea românilor în justiție, să digitalizeze administrația publică și construiască o infrastructură modernă, accesând masiv fonduri europene.
Radu Mihail, iderul grupului USR PLUS din Senat: ”Oamenii s-au săturat să vadă cum unii doar schimbau guverne fără să schimbe modul în care era guvernată țara. Să schimbi guvernul, e ușor. – Să schimbi guvernarea – iată adevărata provocare a noilor miniștri. Si ii vom sprijini pentru ca transformarea Romaniei sa se intample cu adevarat. Succes noului cabinet!”
 Iată, în continuare, discursul întreg ținut de senatorul Radu Mihail în seșdința plenului reunit al Parlamentului la votul de investitură al guvernului coaliției PNL – USR PLUS – UDMR:
 
”Doamnelor si domnilor,
Este o ipocrizie incredibilă că primul vorbitor din Senat a avut curajul sa ne dea lecții, în condițiile în care care a fost numit prim ministru pentru a îi pune pe tavă lui Dragnea, noaptea ca hoții, Ordonanța 13. Nu uităm, domnule senator, că ne-ați scos în stradă alături de 600 de mii de români să apărăm statul de drept. Am ajuns să fim criticați că dorim să implementăm de o manieră sustenabilă o măsură care va crește salariile și va schimba viața a milioane de oameni din această țară care, în prezent, sunt taxați de la primul leu. Dar sunt foarte bucuros că acum el reprezintă un partid care este și va sta mulți ani în opoziție…
USR PLUS a intrat în viața parlamentară în 2016 cu sprijinul românilor din afara țării. Diaspora ne-a aratăt din nou încrederea acum, în 2020. Astăzi, USR PLUS este în măsură să vină, împreună cu partenerii de coaliție, în fața românilor, și în special în fața celor din Diaspora, cu o propunere de guvern capabil să construiască ceea ce asteaptă compatrioții noștri de pretutindeni: o țară ca afară, o Românie funcțională, de unde să nu fii silit să pleci, și  în care să vrei și să poți să te întorci.
Am dat astăzi, cu majoritîăți confortabile, avize pozitive în comisii pentru miniștrii noului guvern de coaliție, coaliție de guvernământ care va avea o sarcină grea: aceea de a conduce țara prin una dintre cele mai mari crize de sănătate din istoria modernă și să o facă să renască, la finalul ei.
Această coaliție va trebui să construiască spitalele pe care alții le-au promis, dar nu le-au construit. Sănătatea este, în acest moment, o prioritate din cauza pandemiei care nu a făcut decât să scoată la iveală, încă o dată dacă mai era nevoie, cât de importantă este gestionarea cu onestitate și corectitudine a banului public în interesul oamenilor, al pacienților.
Sunt sigur că noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, va reuși să gestioneze cu pricepere resursele pe care le avem, astfel încât să trecem de această pandemie și apoi să reformeze întregul sistem de sănătate din România punând pacientul în centrul actului medical.
Această coaliție de guvernământ va trebui să redea oamenilor încrederea în sistemul de justiție după asediul neîntrerupt – timp de 3 ani – a celor care au vrut să facă din România paradisul infractorilor și hoților din banii publici.
Ministrul de justiție va trebui să repună în mâna justiției atât balanța cât și spada și să demonstreze că legile sunt făcute pentru a apăra cetățenii ei onești, nu pentru a acoperi furtul din banul public sau a-i apăra pe cei care fac din interesul propriu, prioritatea absolută. Trebuie să eliberăm cât mai repede justiția de presiunea la care este supusă prin instituții artificiale, de legi care frizează absurdul. Stiu că Stelian Ion, noul Ministrul al Justiției, se va asigura că legile strâmbe ale erei Iordache vor fi îndreptate
Am avizat astazi un nou ministru al transporturilor care va avea o misiune dificilă, să demareze și să supervizeze un program susținut de construire a infrastructurii rutiere și feroviare.
Un nou ministru al transporturilor care  va colabora strâns cu noul ministru al fondurilor europene astfel încât miliardele de euro din fondurile europene destinate infrastructurii să nu mai rămână necheltuite din cauză că nu reușim să scriem corect proiecte pentru autostrăzi noi sau pentru modernizarea căilor ferate, pentru poduri sau pentru reabilitarea unor drumuri.
Am avizat astazi un nou ministru pentru Inovare și Digitalizare. Actuala pandemie a arătat că în acest moment, o țară modernă nu poate funcționa fără specialiști în domeniul IT și că dacă rămânem la pix, hărtie și ștampilă, astazi – o țară intreaga se sufocă. Trebuie să digitalizăm rapid tot ce înseamnă administrație publică și să facem ca orice poate fi la un click distanță, să fie făcut să funcționeze la un click distanță.
Astazi propunem un guvern și un program unde Diaspora este ridicată la nivelul de importanță pe care îl merită. Un guvern în care ministerele cu impact: externele, internele, munca, educația, vor avea sus pe agenda interesul pentru nevoile românilor obligați să traiască în afara țării și vor avea sus pe agendă modul în care îi pot sprijini să se întoarcă în țară, în condiții bune.
Acesta trebuie să fie un guvern al tuturor românilor cum și noi trebuie să fim un Parlament al tuturor românilor. Mă bucur că Senatul României este condus – pentru prima oară în istoria lui de 150 de ani – de o femeie. Mă bucur când această funcție este ocupată de un finanțist recunoscut și respectat.
Este incurajator într-o perioadă de criză economică să vezi că si prim ministrul este un expert in finanțe. Este un semn clar că lucrurile se așeaza pe făgașul unei normalități a competenței recunoscute la care acum câțiva ani doar visam.
Această schimbare a fost posibilă pentru că romanii au refuzat să mai stea deoparte, să întoarcă privirea în cealaltă parte și să își accepte tăcuți ”soarta”.
Oamenii s-au săturat să vadă cum unii doar schimbau guverne fără să schimbe modul în care era guvernată țara.
Să schimbi guvernul, e ușor. – Să schimbi guvernarea – iată adevărata provocare a noilor miniștri. Si ii vom sprijini pentru ca transformarea Romaniei sa se intample cu adevarat.
Succes noului cabinet!”
 



Go to top