Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Propunerea Senatorului USR Radu Mihail de îmbunătățirea serviciilor consulare a primit aviz pozitiv de la Comisia de Politică externă și urmează să intre la votul final, în Plenul Camerei Deputaților

Propunerea legislativă a senatorului USR de Diaspora, Radu Mihail, de îmbunătățirea calității serviciilor consulare prin digitalizare extinsă și implementarea unui sistem de feed-back a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților și urmează să intre la votul final, în Plenul Camerei Deputaților. Avizul favorabil a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Propunerea legislativă a USR oferă cetățenilor români din Diaspora posibilitatea de a da un feedback privind interacțiunea cu reprezentanții misiunilor diplomatice, informațiile astfel colectate putând fi folosite în evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor consulare, servind ca pilon central pentru îmbunătătirea acestora, acolo unde este cazul.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora: ”Propunerea noastră este ca observațiile și comentariile cetățenilor să constituie parte integrantă a procesului de evaluare a activității serviciilor consulare. Aceasta ar fi un semnal că, într-adevăr, autoritățile iau în seamă ce spun cetățenii, opinia lor față de felul în care funcționarii statului își fac treaba. Proiectul face parte din inițiativa "Simplu ca Afară" pe care am lansat-o la începutul anului și care își propune să permită românilor din Diaspora să aducă idei de îmbunătățire a activității reprezentanților statului. Adoptarea acestui principiu pentru serviciile consulare este un prim pas.”

Propunerea legislativă face parte din proiectul "Simplu ca afară", un amplu proces de consultare cu românii din străinătate organizat de Senatorul Radu Mihail împreună cu organizaţia USR Diaspora. În cadrul aeestei consultări, cetăţenii români din străinătate au fost invitați să numească principalele trei aspecte pe care le-ar îmbunătăţi la activitatea oficiilor consulate în particular şi ale administraţiei statului român, în general.
 
De asemenea, în programul de guvernare cu care USR se prezintă în alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, sun prevăzute o serie întreagă de măsuri menite să îmbunătățească serviciile consulare, în beneficiul cetățenilor români care trăiesc în străinătate:
 
- Extinderea digitalizării serviciilor consulare, pentru a acoperi toate nevoile cetățenilor români și pentru a le adapta la specificul fiecărei țări, asigurând furnizarea de documente și dovezi necesare după caz.
 - Extinderea tipului de servicii consulare oferite pentru a asigura informații utile, dar și îndrumarea către asistență juridică necesară sau protecția muncitorilor români din alte țări constituie direcții de acțiune urgente.
- Crearea pentru fiecare consulat din state cu peste 100.000 de români rezidenți noi servicii, de apărare a drepturilor fundamentale și de muncă, de asistență pentru probleme de familie, repatriere sau reîntoarcerea în România.
 
- Revizuirea politicii de gestiune a personalului consular la toate nivelurile pentru a asigura bună pregătire, o corectă remunerare și acoperire a asigurărilor medicale.
 



Go to top