Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”Statul trebuie refomat pentru a câștiga încrederea românilor că viața merită trăită aici. Stop depopulării României!”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, atrage atenția că scăderea alarmantă a populației României are cauze multiple printre care emigrația și sporul natural negativ.

Într-o declarație politică, Marius Bodea susține că dacă într-o primă etapă românii plecau în Europa de Vest pentru un salariu mai mare, în ultimii ani ani românii și, în special cei tineri, pleacă pentru că și-au pierdut încrederea în sistemul medical, în cel de educație, în cel de justiție sau în cel de ordine publică.

Marius Bodea: ”Neîncrederea vine inclusiv din interior: creșterile salariale din sănătate nu au oprit medicii să mai emigreze, salariile bune din construcții nu opresc muncitorii să plece. Iar știri precum angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, dacă e să dau un exemplu recent, le transmite tuturor că nu au motive să rămână într-o țară în care meritocrația este bătută de nelipsitele pile.”
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Iași, Marius Bodea, este că scopul final al reformelor acesta de a da cât mai multe motive românilor să nu mai plece. Iar celor plecați, să revină acasă. Fără asta, totul e în zadar!
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Stop depopulării României!
 
Nici o strategie gândită pentru România nu poate fi considerată de succes atât timp cât populația țării este în scădere.
Eurostat arată că populația urbană va crește în 15 state UE între 2019-2050, în schimb în România va înregistra o scădere de 8,6%. În mediul rural, pierderea de populație va fi și mai drastică, de 25%.
De ce suntem tot mai puțini? Exodul românilor către destinații unde câștigă mai mulți bani sau se simt mai protejați rămâne cea mai dureroasă problemă a țării noastre.
Datele oficiale confirmă ceea ce știam deja cu toții, căci nu există familie fără un membru al ei plecat. Sau când căutăm un meseriaș și aflăm că lucrează de mult în Germania sau Franța.
Institutul Național de Statistică ne oferă și o altă explicație: sporul natural negativ. Din păcate, mor mai multe persoane decât se nasc. De exemplu, în 2019, de când avem ultimele date, numărul persoanelor decedate a depășit numărul născuților cu 73 630 persoane.
Populația care încă mai rezistă în România e tot mai bătrână. Tot INS ne spune că existau, în 2019, 121,3 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani.
Îmbătrânirea populației are legătură și cu exodul, pentru că cea mai mare parte a celor care pleacă o fac în tinerețe, dar și cu faptul că societatea românească nu e un mediu care să-i încurajeze pe cei care rămân să aducă pe lume copiii.
Motivele sunt mai mult decât evidente, le știm cu toții, dar încă nu facem destule pentru a le elimina.
Mulți români nu mai pleacă din țară și nici nu evită să aibă copii din motive economice. Din contră, economic, România a evoluat consistent în ultimii 30 de ani.
Dar, în același timp, a scăzut masiv încrederea. Încrederea în sistemul medical, în cel de educație, în cel de justiție sau în cel de ordine publică.
Neîncrederea vine inclusiv din interior: creșterile salariale din sănătate nu au oprit medicii să mai emigreze, salariile bune din construcții nu opresc muncitorii să plece.
Iar știri precum angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, dacă e să dau un exemplu recent, le transmite tuturor că nu au motive să rămână într-o țară în care meritocrația este bătută de nelipsitele pile.
 
Scopul final al reformelor, de care se vorbește din nou intens în aceste zile, acesta trebuie să fie: să le dăm cât mai multe motive românilor să nu mai plece. Iar celor plecați, să revină acasă. Fără asta, totul e în zadar!”



Go to top