Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului României la Conferința interparlamentară pentru Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC) – 11-12 octombrie 2018

În perioada 11-12 octombrie 2018 a avut loc la Viena Conferința interparlamentară pentru Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, sub egida dimensiunii parlamentare a Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene.
Senatul României a fost reprezentat de domnul senator Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă, domnul senator Mihnea-Cosmin Costoiu, membru al comisiei și domnul senator Tit-Liviu Brăiloiu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
Conferința s-a bucurat de prezența unor reprezentanți de seamă ai Parlamentului European, precum domnul David McAllister, președinte al Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul European și domnul Ioan Mircea Pașcu, Vicepreședinte al Parlamentului European și de intervenția prin videoconferință a doamnei Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vicepreședinte al Comisiei Europene.
Principalele teme de dezbatere au fost prioritățile și strategiile UE în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comună și  în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună. De asemenea, s-a discutat despre securitatea, migrația și controlul granițelor externe, despre viitorul acordului nuclear cu Iranul după retragerea SUA și despre facilitarea mobilității militare în UE în cadrul PESCO. OSCE, din perspectiva de actor cheie în dialogul est-vest, contribuția europeană la îmbunătățirea situației politice și umanitare din Siria, precum și perspectiva europeană a țărilor din Balcanii de Vest au constituit subiecte consistente de dezbatere, alături de cele menționate anterior.
În cadrul conferinței, șeful delegației, domnul senator Cristian-Sorin Dumitrescu a salutat introducerea, de către Președinția austriacă, pe agenda acestei conferințe a unor subiecte de maximă actualitate. Domnia sa a subliniat faptul că România, ca stat balcanic, a susținut și a promovat perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, deoarece politica de extindere reprezintă forța motrice necesară consolidării democrației în regiune. În acest sens, domnul senator a precizat faptul că această tematică va fi abordată și în timpul viitoarei noastre Președinții a Consiliului UE, din primul semestru al anului 2019.
De asemenea, domnul senator Mihnea-Cosmin Costoiu a subliniat importanța înțelegerii situației fiecărui stat din regiune, a cunoașterii istoriei regiunii. În același timp, a precizat faptul că este necesară sprijinirea acestora fără condiționări inutile, în așa fel încât să nu ratăm momentul.
În finalul reuniunii a fost adoptată o declarație semnată de Andreas Schieder, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Consiliul Național al Austriei, Reinhard Eugen Bösch, președintele Comisiei pentru Apărare a Consiliului Național al Austriei și David McAllister, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European. Declarația a fost una echilibrată și inovatoare, deschizând noi perspective de politică externă și de securitate și apărare pentru statele membre.
La finalul conferinței, domnului senator Cristian-Sorin Dumitrescu, în calitate de șef al delegației, i-a revenit sarcina de a lansa invitația către toți participanții, președinți ai comisiilor de politică externă și apărare din țările membre ale UE și membrii ai Parlamentului European, de a participa la următoarea conferință în acest format, organizată la București, în perioada 7-8 martie anul viitor, sub egida dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului UE.
 



Go to top