Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea Delegației Parlamentului României la Reuniunea Comitetului Parlamentar al Iniţiativei Central-Europene - Dimensiunea Parlamentară (Zagreb, 14 mai 2018)

Domnul senator Vasilică Toma, membru al Delegației Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP) a participat, în data de 14 mai a.c., la Reuniunea Comitetului Parlamentar al ICE-DP cu tema „Turismul durabil”Reuniunea a fost organizată la Zagreb de Parlamentul Republicii Croația, care deține președinția în exercițiu a ICE-DP în anul 2018. 
 
Reuniunea a oferit participanților oportunitatea de a face un schimb de opinii și de bune practici privind cele mai bune modalități de a promova dezvoltarea durabilă a turismului în regiunea ICE-DP. Au fost prezenți membri ai delegațiilor parlamentare la ICE-DP din Austria, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Republica Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria, oficiali ai țării gazdă, reprezentanți ai Secretariatului internațional al ICE-DP. 

La finalul lucrărilor, membrii delegațiilor parlamentare au dezbătut și adoptat „Declarația finală” care, printre altele, face referire la importanța cooperării regionale și intersectoriale pentru promovarea turismului durabil. În document se menționează că obiectivele de dezvoltare durabilă în domeniul turismului pot fi realizate dacă se pornește de la politici comune și armonizate, precum și de la proiecte internaţionale și inițiative regionale.  Declarația finală recomandă statelor membre să utilizeze la maxim resursele oferite de mecanismele de finanţare ale UE iar statelor membre ale ICE-DP și în curs de aderare la UE să se pregătească din timp pentru folosirea acestor oportunități de dezvoltare. Amendamentul propus de delegația Parlamentului României, prin care se recomandă și implicarea activă în strategiile macroregionale ale UE în domeniul turismului, a fost adoptat în unanimitate. 
Totodată, în cadrul reuniunii au fost aleși președinții celor trei comisii generale ale ICE-DP, cu un mandat până la finalul anului 2019. 
 


Go to top