Senatul României
Limba:
RO EN
Tipareste Micsoreaza litera Mareste litera
Roșia Montana, primul pas pentru a fi inclusă în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol

Centrul Patrimoniului Mondial, cu sediul la Paris, a recomandat ca situl Roșia Montana să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Decizia, semnată de directorul Centrului, doamna Mechtild Rössler, a fost luată la recomandarea organismul consultativ, Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS).
 
De asemenea, ICOMOS a formulat și o serie de considerații punctuale, dintre care cea mai importantă este concentrarea dosarului pe epoca romană și, în consecință, denumirea sitului „Minele de aur romane de la Roșia Montana”.
 
Domnul deputat Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune pentru relația cu UNESCO din Parlamentul României a salutat această decizie și a precizat că principala justificare care a stat la baza includerii sitului „Peisajul minier Roșia Montana”  în această listă este aceea că „bunul este amenințat de un pericol dovedit, precis și iminent, susceptibil să ducă la o pierdere semnificativă de autenticitate istorică și de semnificație culturală”.
 


Go to top