Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea membrilor Comisiei pentru politică externă cu domnul Andrei Ţărnea, Comisar General al Sezonului Cultural România-Franţa 2019

La lucrările Comisiei pentru politică externă de miercuri, 21 noiembrie, a participat, în calitate de invitat, domnul Andrei Ţărnea, Comisar General al Sezonului Cultural România – Franţa 2019, pentru a informa membrii Comisiei cu privire la stadiul pregătirii Sezonului Cultural şi a modului în care va fi organizat acest eveniment.
În data de 16 noiembrie a avut loc la Ambasada României la Paris Conferinţa de prezentare a Sezonului Cultural România – Franţa, în prezenţa a peste 200 de jurnalişti. În cadrul acestei prezentări au fost dezvăluite principalele evenimente care se vor desfăşura în Franţa, precum şi site-ul oficial al Sezonului. Prezenţa unui număr atât de mare de jurnalişti, fără precedent pentru acest tip de evenimente, denotă interesul deosebit acordat de presa din România şi din Franţa. Acest aspect reiese şi din articolele pe care presa franceză le-a dedicat evenimentului.
Domnul Comisar General a subliniat că este pentru prima dată în cele 30 de ediții ale sezonului când se face împreună cu o țară europeană, România fiind aleasă pentru prietenia tradițională care leagă cele două țări.
Conferinţa oficială de deschidere va avea loc, pe 27 noiembrie, la Paris şi la Lyon, în prezenţa domnului Klaus Iohannis, preşedintele României și a domnul Emmanuel Macron, președintele Franței.
Prima jumătate a Sezonului se va desfăşura în Franţa, între 27 noiembrie 2018 şi 14 aprilie 2019, şi are rolul de a prezenta publicului francez o nouă imagine a României. De asemenea, Sezonul îşi propune să întărească legăturile economice şi culturale dintre cele două state. Printre momentele principale ale Sezonului au fost menţionate “Sezonul României la Centrul Pompidou”, Concertul de gală al Orchestrei Române de Tineret la Filarmonica din Paris sau Festivalul filmului românesc la Paris.
Partea a doua a sezonului se va desfăşura în România, între 14 aprilie şi 14 iulie, şi va cuprinde o serie de evenimente inedite, care au rolul de a prezenta publicului roman o serie de lucrări de artă a unor artişti români, lucrări care vor fi aduse din muzeele europene şi franceze. De asemenea, Sezonul îşi propune să capteze publicul tânăr, care va avea posibilitatea de a admira expoziţia fotografică a lui Eli Lotar, fiul lui Tudor Arghezi, foarte puţin cunoscut publicului larg românesc.
În timpul Sezonului Comisia pentru politică externă, alături de Comisia pentru Afaceri Europene din Senat, vor fi implicate în organizarea unor evenimente care să aibă în prim-plan tineri liceeni.
Senatorul Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a propus ca în cadrul acestui eveniment să fie organizată, la intrarea în sala de plen a Senatului, o expoziţie cu lucrări ale elevilor unor licee de arte plastice, precum şi organizarea unei şedinţe de plen pentru tineri, pe modelul Parlamentului Tinerilor.
Pe 14 iulie va avea loc ceremonia parlamentară de închidere a Sezonului, cu participarea extraordinară a prim-ministrului şi a ministrului de externe din Franţa.
În încheiere, domnul senator Dumitrescu i-a urat mult succes domnului Ţărnea şi a subliniat, că din punctul său de vedere, acest eveniment este unul deosebit de important pentru România și că după Președinția română a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019 este al doilea eveniment de anvergură al anului, cu puternice rezonanțe europene și internaționale.


Go to top