Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a E.S. dl Roberto César Hamilton Magaña, ambasadorul Republicii Cuba în România- joi, 27 septembrie 2018

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu l-a primit joi, 27 septembrie a.c., în vizită de prezentare, pe E.S. dl Roberto César Hamilton Magaña, noul ambasador al Republicii Cuba în România. Președintele Senatului i-a urat succes diplomatului cubanez în îndeplinirea misiunii sale și l-a asigurat de bunăvoința și sprijinul autorităților române.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat că există evoluții pozitive ale relațiilor bilaterale româno-cubaneze și a evidențiat prietenia de care Cuba s-a bucurat din partea României, inclusiv în perioada de aplicare de către UE a măsurilor restrictive în relațiile politico-diplomatice cu regimul de la Havana (1996-2016).
Președintele Senatului a transmis întreaga deschidere a autorităților de la București pentru aprofundarea dialogului cu scopul de a promova proiecte concrete de cooperare economică. Domnia sa a arătat că o deschidere similară din partea Cubei va marca intrarea într-o nouă logică a relației bilaterale, caracteristică economiei de piață, prin care să se poată identifica soluții acceptabile și reciproc avantajoase pentru depășirea problemei creanțelor istorice, existând obligații față de România care datează din perioada dinainte de 1989 și care se cifrează la peste un miliard de „ruble transferabile”.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat așteptarea ca autoritățile cubaneze să dea curs, în spiritul bunelor relații bilaterale tradiționale și a înțelegerii de către România a evoluțiilor din societatea cubaneză, la invitațiile constante pentru inițierea unui dialog la nivel de experți și stabilirea unui calendar de negocieri în vederea avansării în rezolvarea problemei creanțelor care grevează agenda bilaterală.
Referitor la relația UE-Cuba, dl Tăriceanu a menționat intrarea provizorie în vigoare a Acordului de Dialog Politic și de Cooperare, în pregătirea ratificării sale de către statele membre, care va spori oportunitățile economice și de cooperare între România și Cuba.



Go to top