Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Omisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 a organizat o reuniune de lucru la nivel parlamentar

La 19 iunie 2018, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 a organizat o reuniune de lucru la care au participat președinții și alți reprezentanți ai comisiilor parlamentare direct implicate în organizarea evenimentelor care vor avea loc în cadrul dimensiunii parlamentare pe durata semestrului de Președinție română a Consiliului Uniunii Europene, precum și Secretarii generali ai celor două Camere.
La lucrări au fost invitate comisiile pentru politică externă, precum și de apărare, ordine publică și siguranță națională; comisiile pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital; economică, industrii și servicii;  muncă, familie și protecție socială; agricultură, silvicultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și servicii ale Senatului și Camerei Deputaților; comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI; comisiile pentru afaceri europene ale celor două Camere.
Reuniunea a vizat demararea de o manieră structurată, în baza calendarului adoptat de Parlament, a măsurilor de pregătire, fiind organizată inclusiv în contextul prezentării, la 20 iunie a.c., în plenul Parlamentului de către Prim-ministrul României Viorica Dăncilă, a temelor de interes ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.
În cadrul discuțiilor, președintele Comisiei comune speciale, senatorul Titus Corlățean, a subliniat importanța implementării deciziilor hotărâte la nivelul Biroului Permanent Reunit în ceea ce privește distribuirea între cele două Camere a sarcinii de principal organizator al evenimentelelor și mecanismul intern care să asigure pregătirea corespunzătoare pe toate componentele subsecvente (tehnico-logistică, de resurse umane și de conținut), precum și desemnarea parlamentarilor care vor lua parte la lucrările conferințelor și la evenimentele conexe și procedura internă pentru stabilirea agendelor acestora.
În acest sens, președintele Comisiei comune speciale, senatorul Titus Corlățean, a insistat asupra necesității ca, la reluarea activității parlamentare,  gradul de pregătire și armonizare a demersurilor de implementare a măsurilor decise să permită un ritm accelerat de avansare către finalizarea etapelor firești în acest proces.
A invitat, în acest sens, la un efort concentrat și o colaborare strânsă în plan intern în lunile următoare, inclusiv la nivel tehnic. A evidențiat importanța unei abordări profesioniste și a unei implicări responsabile a tuturor participanților la acest proces.
A salutat spiritul de consens și angajare degajat din discuțiile cu președinții comisiilor și Secretarii Generali ai celor două Camere și a reiterat buna cooperare cu Guvernul și așteptarea într-o abordare, în continuare, deschisă, constructivă și consensuală, în parcurgerea cu succes a etapelor de pregătire și în exercitarea viitorului mandat de Președinție a Consiliului UE.
În această privință, a subliniat importanța unei platforme politice largi de susținere la nivelul Parlamentului a profilului, coordonatelor de acțiune și priorităților pe durata mandatului României de Președinție a Consiliului UE. În final, președintele Comisiei comune speciale a informat, totodată, asupra principalelor acțiuni pregătitoare și vizite ale partenerilor europeni la București, prevăzute a avea loc în perioada septembrie-decembrie 2018.



Go to top