Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Cristi Berea, senator USR PLUS: Managementul medical din spitale trebuie separat de cel administrativ. Spitalele să fie conduse asemenea companiilor, cu planuri de investiţii şi indicatori de performanţă

”Sistemul sanitar din România a trecut prin schimbări și reorganizări permanente, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la putere. Întotdeauna, în aceste etape, pacienții și rudele acestora au resimțit din plin consecințele, acestea fiind nefaste de cele mai multe ori. Metehnele existente în sistemul medical public pot fi combătute separând două lucruri esențiale: managementul medical de cel administrativ”, afrimă senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea, într-o declarație publică.

Cristi Berea este de părere că reforma sistemului medical presupune mai multe etape dar, una dintre cele esențiale este eliminarea numirilor politice din funcțiile executive, care au rol determinant în luarea deciziilor administrative. Spitalele trebuie să fie conduse asemenea unor companii, care să includă planuri de afaceri, obiective financiare asumate și definite, planuri de investiții și indicatori de performanță.

De prea multe ori, susține Cristi Berea în declarația sa publică, mediul politic și-a exercitat influența în numirea directorilor de spital, la nivel local sau național. Pentru a avea un management sănătos trebuie să atrași oameni competenți de la alte instituții ale statului sau din mediul privat, care să dețină studii superioare, de specialitate și competențe de administrarea afacerilor.  Medicii, asistentele, personalul medical auxiliar și pacienții au nevoie de lideri care să știe unde, când și în ce să investească banul public pentru a crește condițiile de confort în care se desfășoară actul medical dar și siguranța celor care beneficiază de toată infrastructura spitalicească.
 
Cristi Berea: “USRPLUS este prima formațiune politică ce își asumă public transparentizarea concursurilor din sistemul public. De exemplu promovăm în social media posturile scoase la concurs pe data de 22 aprilie pentru conducerea Casei de Asigurări de Sănătate din fiecare județ pentru a atrage cât mai mulți specialiști către această instituție care joacă un rol extrem de important în sistemul medical și decontarea tratamentului pacienților. Același principiu trebuie aplicat și pentru conducerea spitalelor din subordinea autorităților locale sau centrale. Fac un apel către fiecare director administrativ de spital din Iași să publice planul de management prezentat la momentul în care au fost numiți în funcție sau au participat la concursuri și obiectivele pe care le-au îndeplinit până în prezent. Doar comparând planurile cu realizările, putem cuantifica indicatorii de performanță și stabili dacă acele persoane își merită funcțiile ocupate și toate beneficiile de care se bucură.
 
Românii își vor recăpăta încrederea în calitatea actului medical și a condițiilor din spitale atunci când vor vedea achiziții și investiții realizate în mod transparent care vor îmbunătăți semnificativ condițiile de cazare și facilitățile din fiecare unitate medicală, indiferent de dimensiunea sau de numărul de pacienți pe care îl deservește. Managerii de spitale trebuie să aloce fonduri pentru modernizarea și actualizarea instalațiilor electrice, sanitare și mai ales saloanele și sălile de tratament. 

Transparența înseamnă credibilitate și promovează meritocrația, fiind exact elementele de care societatea are nevoie.
 



Go to top