Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristi Berea: „Securitatea României nu poate fi compromisă de dragul luptelor de partid”

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea argumentează că niciun interes de partid, cu atât mai puțin numirile politice în funcții-cheie, nu poate fi pus înaintea securității României și a românilor.

Într-o declarație politică, senatorul USR PLUS de Iași pornește de la situația incredibilă în care contrabandiștii folosesc avioane de mici dimensiuni pentru a intra nestingheriți în spațiul aerian al României, țară membră NATO, situație care este favorizată și de numirile politice în funcții cheie.
 
Cristi Berea: ”Avem servicii, avem institutii care se ocupa cu paza frontierei, avem politie, avem armata. Practic avem tot ce ne trebuie ca sa securizam granitele tarii. Ce nu avem, este vointa. Contrabandiștii au ajuns să fie sefi pe spațiul aerian al României și pare că nimeni nu dorește să îi deranjeze. Ne plangem ca nu suntem primiti in spatiul Schengen si spunem ca e doar o lupta politica, asta in timp ce oricine vrea sa intre si sa iasa in si din Romania, o poate face nestingherit.”
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea, argumentează in 6 luni am putea avea un sistem care sa functioneze doar dacă  politicienii mărunți, implicati in luptele din partid, ar renunța să pună interesele meschine, de partid, înaintea intereselor României și a românilor.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Pe 12 august, acum o lună, scriam despre avionul de mici dimensiuni Antonov AN-2 care a intrat ilegal în România și a stat timp de 45 minute în zona Vicovu de Sus. Autoritățile din Ucraina au interceptat aeronava și au forțat-o să revină la sol.

Ieri am aflat tot de la vecinii noștri, din Moldova de această dată, că o nouă aeronavă a survolat illegal spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț.

Este incredibil ceea ce se întâmplă! Noi mai avem autorități? Mai păzește cineva granițele României sau suntem un sat fără câini?
Contrabandiștii au ajuns să fie sefi pe spațiul aerian al României și pare că nimeni nu dorește să îi deranjeze. Ne plangem ca nu suntem primiti in spatiul Schengen si spunem ca e doar o lupta politica, asta in timp ce oricine vrea sa intre si sa iasa in si din Romania, o poate face nestingherit.

Aici a dus lipsa de comunicare si de coordonare intre instițutii. Mentalitatea institutiilor statului (si pot extrapola zicand si a angajatului la stat) este de a nu vedea imaginea de ansamblu, de a nu comunica si de a ìncerca să isi facă treaba la minimul posibil, astfel încât sa nu atragă atenția asupra sa. Si lucrul asta se întamplă de 30 de ani. Daca vii cu o idee, daca incerci sa imbunatatesti un proces, esti vazut ca cineva care incearca sa se substituie sefului sau care deranjeaza ordinea fireasca a lucrurilor. Si atunci cand seful este numit politic si de cele mai multe ori este incompetent sau mai rau, anafabet functional, ajungi in situatia in care suntem astazi.

Avem servicii, avem institutii care se ocupa cu paza frontierei, avem politie, avem armata. Practic avem tot ce ne trebuie ca sa securizam granitele tarii. Ce nu avem, este vointa. Cu vointa, in 6 luni putem avea un sistem care sa functioneze dar din pacate avem doar politicieni marunti, implicati in luptele din partid, asta in timp ce ne pierdem credibilitatea in fata partenerilor nostri europeni.”
 



Go to top