Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Radu Mihail: ”Milioanele de cetățeni mobili care trăiesc și muncesc în afara țărilor de origine au un potențial important de contribuție la Conferința privind Viitorul Europei”


Senatorul Radu-Mihai Mihail, liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României, a participat la sesiunea plenară inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei, conferință ce-și propune, înainte de toate, implicarea cetățenilor în construirea viitorului Uniunii Europene.
 
În continuare, începând cu luna septembrie, vor avea loc patru agore ale cetățenilor formate fiecare din câte 200 de cetățeni aleși aleatoriu din toate statele membre, inclusiv din România. Totodată, toți cetățenii se poate implica și își pot împărtăși ideile în spațiul digital, pe platforma multilingvă futureu.europa.eu. Sugestiile astfel obținute sunt ulterior aduse în dezbatere în cadrul sesiunilor plenare ale conferinței.
 
În discursul său din sesiunea plenară de deschidere, senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a menționat aportul important pe care îl poate avea un grup mare  de cetățeni europeni, cei care trăiesc în afara granițelor țărilor în care s-au născut.
 
Radu Mihail: ”Există un grup special, cu un potențial de contribuție important pentru conferință, unul care are o experiență avansată a proiectul European, care a întâlnit probleme, dar și care a beneficiat de drepturile și oportunitățile acestuia și a experimentat Europa din perspective diferite. Vorbesc despre milioanele de cetățeni mobili care trăiesc și muncesc în afara țărilor de origine. Muncitori sezonieri, sau pe termen lung, în agricultură, turism sau îngrijire,  expatriați din corporații și antreprenori, pensionari, studenți, toți aceștia au făcut deja multe pentru unitatea europeană, comparând și influențând serviciile pe care le primesc de la statele membre și UE”.
 
La finalul discursului său, Radu Mihail a ținut să adreseze un îndemn participanților la conferință de a se asigura ca mesajele acestor precursori sunt clar auzite și luate în considerare cu atenție.
 La evenimentul de la Strasbourg au participat eurodeputați, membri ai parlamentelor naționale și ai Comisiei Europene, reprezentanți ai guvernelor naționale, precum și ai societății civile.



Go to top