Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ședința comună a membrilor Comisiilor juridice și membrilor Comisiilor pentru politică externă din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări și Comisia pentru politică externă din Senatul României, conduse de senatorii Laura-Iuliana Scântei și Titus Corlățean, au găzduit la Iași, în perioada 19 – 21 mai a.c.,  o ședință comună cu membrii comisiilor omoloage din Parlamentul Republicii Moldova, conduse de Olesea Stamate și Doina Gherman. Plenul comun a fost urmat de două ședințe separate ale comisiilor menționate, în funcție de domeniul lor de competențe.
La evenimentul desfășurat în Aula Magna ”Carmen Sylva” din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”, au luat cuvântul președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, președinții Comisiei juridice si Comisiei pentru politică  externă din Senatul României, Laura-Iuliana Scântei și Titus Corlățean,  președinții Comisiei juridice si Comisiei politică externă  și integrare europeană, Olesea Stamate și Doina Gherman, miniștrii Justiției de la București și Chișinău, Cătălin Predoiu și Sergiu Litvinenco, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, consilierul onorific al Prim-ministrului și deputat Iulian-Alexandru Muraru, precum si rectorul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”, prof.univ.dr. Dan Cașcaval.
La finalul reuniunii, a fost adoptată și semnată declarația comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor pentru politică externă din  Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova.
Declarația exprimă hotărârea fermă de a continua conlucrarea și coordonarea strânsă în domeniile de competență și interes reciproc, inclusiv în plan parlamentar, în sprijinul dezvoltării agendei bilaterale și promovării priorităților de cooperare convenite între România și Republica Moldova, în special asupra necesității accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
,,Unirea eforturilor noastre reprezintă un fundament solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin intermediul României”, se menționează în Declarația adoptată.
Totodată, în cadrul ședinței comune oficialii și-au manifestat susținerea politică pentru organizarea în perioada următoare a unei reuniuni comune a celor două parlamente de la București și Chișinău.
 
 
 



Go to top