Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie: ”Integritatea academică este cheia de boltă care susține succesul universităților românești!”

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, președinte al Comisiei de muncă și membru al Comisiei de Învățământ ale Senatului a participat, joi 8 aprilie 2021, la dezbaterea ”Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior”. Dezbaterea a avut loc în sala Avram Iancu a Parlamentului României și on-line.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, Ștefan Pălărie a atras atenția că transparența si integritatea în domeniul educației nu se reduc doar la eliminarea fraudei și a plagiatului, ci implică și o cultură a punerii la dispoziția publicului a tuturor informațiilor importante.
 
Detaliind, Ștefan Pălărie a argumentat că integrității și transparenței se subsumează și componența variilor comisii de examinare, și mecanismele de semnalizare a unor abuzuri sau fraudări, și accesul la informații financiare referitoare la bugetele fiecărui tip de învățământ superior dar și organizarea de concursuri (recrutarea, promovarea și recompensare excelenței din mediul academic).

Ștefan Pălărie: ”Suntem în punctul acesta ca rezultat a 30 de ani de amânare a unor reforme atât de necesare. Încă nu putem respira un aer al transparenței în învățământul universitar românesc. Au spus-o studenții, a spus-o presa de specialitate, au spus-o pe diferite voci instituții din România, dar și foști miniștri ai educației care au făcut pași în această direcție, dar care își doresc sa vadă un efort accelerat pentru următorii ani. La presiunea publică contribuie fiecare anchetă jurnalistică, reclamație sau petiții publice, fiecare împotrivire a studenților sau profesorilor atunci când lângă ei se comite o nedreptat. E nevoie de un real curaj de a face câteva lucruri extrem de simple.”
 
În încheierea intervenției sale în cadrul dezbaterii referitoare la ”Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior”, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a trasat mai multe linii de acțiune menite să ducă la consolidarea integrității în mediul universitar, precum:
  1. împuternicirea centrelor academice de a retrage titlurile și diplomele acordate atunci cand ele au fost obtinute prin fraudare sau plagiat,
  2. Ministerul poate diminua sau retrage finanțarea centrelor universitare care nu sunt dispuse la un comportament integru și transparent 
  3. Desființarea școlilor doctorale sau chiar a universităților care recidiveaza în lipsa de transparență și integritate.



Go to top