Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentaților Senatului la cea de-a 18-a Reuniune de toamnă a AP OSCE (Marrakech, 4-6 octombrie 2019)

În perioada 4-6 octombrie a.c. au avut loc în Regatul Maroc, la Marrakech, lucrările celei de-a 18-a Reuniuni de toamnă a AP OSCE. Senatul României a fost reprezentat la reuniune de senatorul Lucian Romașcanu, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, și senatorii Doina Silistru și Ionuț Sibinescu, membri titulari ai delegației.
Lucrările reuniunii au inclus: Forumul mediteranean; o conferință pe o temă de actualitate; reuniunea Comisiei permanente a AP OSCE.
Forumul mediteranean, prezidat de Pascal Allizard (Franța), vicepreședinte al AP OSCE, reprezentant special pentru chestiuni mediteraneene, a avut ca teme: modelele de cooperare Nord-Sud și conectivitatea economică a regiunii mediteraneene într-o lume globalizată. Au mai participat Makis Voridis, ministrul dezvoltării rurale și alimentației din Grecia și ambasadorul Igli Hasani, președintele Grupului de contact cu partenerii mediteraneeni pentru cooperare al OSCE, reprezentantul permanent al Albaniei la OSCE, precum și delegații parlamentare din Algeria, Egipt, Iordania și Maroc.
Conferința parlamentară cu tema- promovarea securității în regiunea euro-mediteraneană- rolul OSCE și al partenerilor săi, a avut următoarele subteme: OSCE și cooperarea regională africană pentru inovare și schimbul de bune practici; regiunea euro-mediteraneană și provocările generate de schimbările climatice; combaterea intoleranței și a discriminării bazate pe religie sau credință.
La ceremonia inaugurală a conferinței s-au adresat Adunării George Tsereteli, președintele AP OSCE, Hakim Benchamach, președintele Camerei Consilierilor din Regatul Maroc, Khalid Samadi, secretar de stat pentru învățământ superior și cercetare științifică din țara gazdă, Alassane Bala Sakande, președintele Uniunii Parlamentare Africane și președintele Adunării Naționale din Burkina Faso, și Moustapha Cisse Lo, președintele Comunității Economice a Statelor Vest-Africane.
În cadrul dezbaterilor privind combaterea intoleranței și a discriminării bazate pe religie sau credință, senatorul Lucian Romașcanu, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, și-a exprimat preocuparea față de agravarea manifestărilor de intoleranță și discriminare în spațiul OSCE, precum și față de înmulțirea actelor de violență comise din aceste cauze. Precizând că toate aceste manifestări de ură, fie ele rasiste, antisemite, anticreștine, împotriva musulmanilor sau populației roma, sunt contrare valorilor drepturilor omului și reprezintă o sursă de conflict, combaterea cu determinare și eficiență a acestor manifestări reprezintă nu doar o obligație morală,  ci și un angajament asumat ca stat membru al OSCE.
Senatorul Romașcanu a subliniat că, în contextul intensificării îngrijorătoare a actelor de intoleranță la nivel european, mandatul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene, recent încheiate, a inclus cu prioritate pe agenda sa combaterea rasismului, xenofobiei, populismului și antisemitismului. A evidențiat, în acest context, una dintre cele mai importante inițiative referitoare la comemorarea Holocaustului și combaterea negării acestuia, respectiv înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.
La finalul intervenției sale, președintele Delegației României la AP OSCE a remarcat susținerea constantă acordată de autoritățile române confesiunilor religioase recunoscute, în spiritul respectării libertății religioase și a exercitării neîngrădite a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și religioase.
Cea de-a 18-a Reuniune de toamnă a AP OSCE este primul eveniment organizat de Adunarea Parlamentară a OSCE în Africa, la invitația unui stat partener pentru cooperare al OSCE, la care au fost prezenți aproximativ 190 de parlamentari din 46 de state membre. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Go to top