Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea doamnei senator Alina-Ștefania Gorghiu, vicepreședinte al Senatului și alți membri ai Comisiei pentru politică externă cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Camerei Consilierilor a Regatului Maroc condusă de domnul Larbi Laraichi, preşedintele grupului

Delegația Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Camerei Consilierilor a Regatului Maroc, condusă de domnul Larbi Laraichi, preşedintele grupului, efectuează o vizită oficială în România, în perioada 1-5 octombrie a.c., la invitația domnului senator Gheorghe Baciu, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Maroc. Din delegația marocană mai fac parte domnul Hamid Kmiza și domnul Mbark Sadi, membri ai grupului.
Marți, 2 octombrie a.c., a avut loc, în cadrul vizitei, o întâlnire cu doamna senator Alina-Ștefania Gorghiu, vicepreședinte al Senatului și alți membri ai Comisiei pentru politică externă. 
În cadrul discuțiilor, doamna senator Gorghiu a subliniat rolul deosebit de important pe care diplomația parlamentară îl joacă în menținerea relațiilor excelente de cooperare bilaterală și de prietenie dintre România și Regatul Maroc. A manifestat disponibilitate pentru continuarea și intensificarea contactelor bilaterale interparlamentare la nivelul comisiilor de specialitate și al grupurilor de prietenie. Totodată, a insistat asupra promovării proiectelor de interes comun în cadrul structurilor parlamentare internaționale și organizării de forumuri interparlamentare tematice.
O altă temă pe care s-a pus accent în timpul dialogului interparlamentar a fost performanța înregistrată de Maroc în anul 2017, când a ocupat primul loc în rândul partenerilor comerciali ai României în Africa și Orientul Mijlociu. Volumul total al schimburilor comerciale  bilaterale a însumat  795,66 mil. USD. 
,,Îmi manifest speranța că acest lucru se va îmbunătăți", a declarat Alina Gorghiu.
 
Totodată, demnitarul român a exprimat mulțumiri delegației parlamentare având în vedere că Maroc și-a exprimat susținerea și intenția de a vota România la locul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. 
,,Sper ca pe viitor să existe o colaborare mult mai strânsă în materie de dialog interparlamentar, respectiv la nivel de comisie de politică externă" a adăugat senatorul Alina Gorghiu.
Demnitarul român a evidențiat importanţa pe care România o acordă restabilirii şi diversificării cooperării cu statele din Africa, o atenţie particulară fiind oferită partenerilor tradiţionali din regiunea Magrebului, în perspectiva preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019. În acest context, doamna senator a concluzionat că România și Regatul Maroc pot colabora în domenii consacrate precum cel politic, economic, educațional și cultural și pot conlucra la menținerea stabilității și a securității regionale, cu accent pe combaterea radicalizării, migrației ilegale și terorismului.
La întrevedere a mai participat domnul senator Lucian Romașcanu, membru al Comisiei pentru politică externă.
 
 



Go to top