Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Allen Coliban a depus la Parlament o legislativă privind regimul ariilor naturale protejate urbane și conservarea biodiversității urbane

Senatorul Allen Coliban a depus la Parlament o Propunere legislativă privind regimul ariilor naturale protejate urbane și conservarea biodiversității urbane. Măsura este menită a contracara poluarea, în condițiile în care ariile naturale protejate urbane sunt adevărați  ”plămânii verzi” ai orașelor românești sufocate de o dezvoltare imobiliară haotică și de asaltul construcțiilor asupra parcurilor și spațiilor verzi.  În opinia inițiatorilor, ariile naturale protejate urbane pot oferi și servicii ecosistemice valoroase, au un rol educativ, încurajeaza mișcarea în aer liber, făcându-ne mai conștienți de biodiversitate și de necesitatea protejării ei. Nu în cele din urmă, ariile naturale protejate urbane oferă oxigen și absorb dioxidul de carbon din aer.
Allen Coliban: ”Este esential să înțelegem că nu mai ne putem permite să construim haotic, fără să luăm în calcul efectele pe termen lung ale distrugerii sistematice a pădurilor și a zonelor naturale.  Jumătate din populația României trăiește în orașe, iar o lege care definește ariile natural protejate urbane, care stipulează obligațiile care revin autorităților pentru a proteja biodiversitatea urbană este de natură să contribuie nu numai reducerea poluării, la îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor lor, dar – la fel de important – ne ajută să reconsiderăm modul în care noi ne raportăm la natură.”
Proiectul de lege va crea baza includerii biodiversității urbane în strategiile de dezvoltare ale aglomerărilor urbane ale țării, va duce la înființarea de arii naturale în toate orașele mari și la crearea unei rețele naționale de arii protejate urbane, Parcul Natural Văcărești  fiind un exemplu de urmat.
Biodiversitatea urbană și ariile protejate urbane vor juca un rol foarte important în viața oamenilor, mai ales că previziunile sunt că în curând 70% din populația planetei va trăi în zona urbană. Consiliul European a lansat la Madrid, în cadrul Convenției Cadru pentru Schimbări Climatice a ONU COP25, European Green Deal (PactuI Ecologic European). În cadrul acestuia, la capitolul biodiversitate, una dintre țintele propuse este cea a creșterii biodiversității în spatiile urbane și a evoluției către orașe europene verzi.  Astfel, acest proiect de lege inițiat de senatorul USR Allen Coliban vine deasemenea în întâmpinarea îndeplinirii țintelor României de combatere a crizei climatice.
 



Go to top