Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat în Senat

Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat și în Senat, după ce a fost votată în data de 13 mai în Camera Deputaților, în consecință proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Uniunea Salvați România transmite că votarea proiectului de lege înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracționalităților de mediu din țara noastră. Prin înființarea DNA-ului Pădurilor Parlamentul arată că protejarea mediului devine o prioritate pentru România. 
Iată, mai jos, discursul ținut în plenul Senatului de către Senatorul USR Mihai Goțiu: 

Stimate colege și stimați colegi,
Astăzi, acum, în Senat, avem oportunitatea de a acorda un vot istoric pentru tot ceea ce înseamnă protecția mediului în România, fie că vorbim de stoparea tăierilor ilegale de păduri, secarea și poluarea râurilor, poluarea aerului, stoparea distrugerilor ariilor naturale protejate ori a afacerilor cu gunoaie toxice. E un vot care semnifică asumarea ca prioritate națională a protecției mediului și a combaterii efectelor schimbărilor climatice, un vot pentru viitorul copiilor și nepoților noștri și, mai ales, pentru viitorul lor sănătos.
Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (sau DNA-ul Pădurilor, cum a fost prezentată în ultimele luni în presă) nu reprezintă un cost – așa cum au susținut unii critici – ci o investiție într-un astfel de viitor sănătos. Studiile validate științific ne arată că nu mai putem ignora distrugerile de mediu și efectele lor devastatoare asupra calității vieții umane, dar și asupra economiei. Una dintre cauzele principale ale apariției pandemiei de COVID 19, cu care luptăm în aceste zile, este asociată direct de către cercetători cu distrugerea biodiversității.
Costurile economice ale acestei pandemii sunt astronomice, greu încă de estimat la ora actuală. Dar dincolo de toate acestea, sunt costuri care, pur și simplu, nu au cum să fie cuantificate financiar – cele legate de boli, traumele și suferințele umane.
Anual, în România, peste 20.000 de persoane își pierd viața din cauza poluării. Tăierile de păduri necontrolate, secarea râurilor ori intoxicările produse de depozitele ilegale de deșeuri toxice sunt cauze de dezastre, sărăcie, boli și pierderi de vieți umane, cu toate dramele asociate acestora.
În urmă cu doar câteva săptămâni, după un atac cu topoarele asupra unui apărător al pădurilor din Suceava, Tiberiu Boșutar, tânăra soție a pădurarului Liviu Pop, ucis anul trecut, în Maramureș, în timp ce încerca să oprească un furt de lemne, mi-a trimis înregistrări video tulburătoare cu fetițele ei de doar câțiva anișori, plângând și întrebând unde e tatăl lor și de ce nu se întoarce acasă. După jumătate de an, văduva pădurarului din Maramureș încă nu știe cine e criminalul (sau criminalii) care i-au lăsat fetițele orfane.
Stimate colege și stimați colegi,
Vă rog să vă gândiți la aceste fetițe care vor crește fără tată și cu întrebări mistuitoare: Cine l-a ucis? De ce a murit? A meritat sacrificiul lui? Stă în puterea noastră ca măcar atâta lucru să facem pentru ele: să ne asigurăm că vor trăi într-o țară mai sănătoasă, într-o țară cu păduri, munți, aer și ape curate. O țară așa cum și-a dorit tatăl lor pentru ele, atunci când a murit apărând pădurile.
Vă rog să votăm astăzi cu gândul la acești copii, victime ale miilor și zecilor de mii de tragedii cauzate, în fiecare an, de distrugerile de mediu și de infracționalitatea scăpată de sub control aflată în spatele lor.
Din păcate, măsurile luate până acum pentru stoparea acestei criminalități nu și-au dovedit eficiența. Dincolo de imaginile, filmările și știrile cu o frecvență cotidiană despre tăieri ilegale, poluări, râuri secate, arii naturale distruse, depozite de deșeuri toxice, care irită și revoltă, pe bună dreptate, opinia publică, avem statisticile seci. Să ne referim doar la situația din domeniul pădurilor: Statistica ne spune că, în ultimii zece ani, volumul de lemn dispărut fără acte din România a crescut mai mult decât dublu (de la 8,8 milioane de metri cubi/ an raportați în ciclul 1 al Inventarului Forestier Național, la 20 de milioane de metri cubi/an în ciclul 2 de inventariere). Atenție, tot în ultimii ani, între 2016 și 2019, conform cifrelor pe care le-am solicitat Ministerului Justiției, numărul de dosare penale trimise în instanță pentru infracțiuni la regimul silvic și numărul de condamnări penale definitive a scăzut cu aproape 50%!
De ce altă dovadă mai avem nevoie pentru a înțelege că facem prea puțin pentru a stopa această criminalitate, în care miza sunt sute de milioane, chiar peste un miliard de euro în fiecare an, bani care ajung în buzunarele infractorilor care n-au niciun scrupul să profite de pe urma distrugerii mediului, a distrugerii sănătății noastre, chiar și recurgând la crimă împotriva celor care își fac datoria și apără pădurile, apele și aerul României?
Stimate colege și stimați colegi,
La modul cel mai onest mărturisesc că înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu nu este o măsură suficientă pentru a stopa criminalitatea din domeniu și protejarea mediului în România. E nevoie de multe alte măsuri, unele aflate deja în dezbatere în Parlament. Dar acest lucru nu-i scade absolut cu nimic importanța și mesajul pe care îl transmitem prin adoptarea legii: că noi, de aici, din Parlament, ca reprezentanți ai cetățenilor și a voinței lor exprimate într-un mod fără echivoc, suntem dispuși să ne asumăm că protecția mediului reprezintă o prioritate națională și că suntem dispuși SĂ INVESTIM în viitorul sănătos al acestei țări, viitorul sănătos al copiilor și nepoților noștri.
Închei prin a le mulțumi tuturor celor care au contribuit la nașterea, documentarea și elaborarea acestei legi, de la cei care au propus-o, susținut-o și au asumat-o în programul cu care USR a candidat la alegerile parlamentare din anul 2016,  lui George Dircă, cel care a tras de noi pentru a urgenta finalizarea ei, consilierilor Vlad Gheorghe și Oana Poenaru, care au dus-o la bun sfârșit, colegilor co-inițiatori Stelian Ion, Allen Coliban, Silviu, Dehelean, Cornel Zainea și Daniel Popescu, tuturor celor care au semnat-o ori au susținut-o ulterior și celor care s-au implicat, într-un fel sau altul, în dezbaterea și îmbunătățirea ei.
Ați făcut și am făcut unul dintre lucrurile pentru care am intrat în politică – și anume să contribuiți/contribuim la îmbunătățirea calității vieții oamenilor pe care îi reprezentăm. Și, îmi exprim speranța, că același lucru îl veți face, astăzi, și toți ceilalți care veți vota legea!
Evident, senatorii USR vor vota ”pentru” această inițiativă legislativă. Cu o singură mână, dar cu toată inima și tot sufletul.
Vă mulțumesc!”

 



Go to top