Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

COMUNICAT DE PRESĂ - ZIUA LIMBII ROMÂNE 30.08.2021

Sărbătorim astăzi, împreună cu frații noștri de peste Prut, dar și împreună cu românii răspândiți pe toate continentele, Ziua Limbii Române. Deși a fost instituită ca zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 53/2013, al cărei inițiator am fost împreună cu 165 de colegi din toate partidele parlamentare, ziua de 31 august este indisolubil legată de lupta românilor basarabeni pentru recâștigarea identității și demnității naționale, după zeci de ani de asuprire sovietică. La 27 august 1989, la Chișinău este convocată  o Mare Adunare Națională, la care au participat peste 750.000 de oameni, adunare la care s-a cerut în mod vehement declararea limbii române ca limbă de stat în ceea ce pe atunci se numea Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și trecerea la grafia latină. Sub impulsul acestei Mari Adunări Naționale, peste doar câteva zile, la 31 august 1989, Sovietul Suprem (Parlamentul) RSSM vota și statua prin lege cele două deziderate fierbinți ale românilor din stânga Prutului. De atunci încolo ziua de 31 august este sărbătorită în fiecare an în Republica Moldova sub denumirea de „Limba noastră cea română”. La aceeași dată, începând cu 2006, pe treptele Teatrului Național din București este organizat în fiecare an Concertul limbii române, eveniment menit să promoveze libertatea de a vorbi limba națională.
 
 Dincolo de vicisitudinile istoriei, care ne-au dat nouă, românilor, în decursul veacurilor, o țară mai restrânsă sau mai vastă, asuprită de cotropitori sau liberă și independentă, regimuri dictatoriale sau democratice, ceea ce ne-a ținut pe toți laolaltă, ceea ce ne-a făcut să ne păstrăm ființa națională, ceea ce ne-a făcut mereu să păstrăm neștirbită speranța într-un viitor mai bun, să luptăm și să ne sacrificăm pentru acest viitor a fost tocmai identitatea de limbă și de cultură. „Limba română este patria mea” spunea marele poet Nichita Stănescu. Cu adevărat, atunci când, vremelnic, nu au mai avut o țară a lor, limba română a fost pentru vorbitorii ei singura patrie rămasă, ultimul lor refugiu. Așa s-a întâmplat, în vremuri apuse, cu românii stăpâniți de imperii străine, așa se întâmplă astăzi cu românii aflați, din cele mai diverse motive, departe de țara-mamă.
 
De Ziua limbii române, în numele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului urez tuturor celor care, prin profesiile îmbrățișate – dascăli, cercetători, bibliotecari, artişti, jurnalişti – și-au făcut o datorie de onoare din apărarea și cultivarea limbii române sănătate, putere creatoare şi realizarea tuturor proiectelor şi le mulţumesc pentru talentul, dăruirea şi sacrificiile făcute pentru aceste nobile scopuri.
Tuturor vorbitorilor limbii române, oriunde s-ar afla pe acest mapamond, le urez La mulți ani! și să nu-și uite în veci rădăcinile și graiul.
 
 
Senator Viorel-Riceard BADEA,
Președintele Comisiei pentru cultură și media


Go to top