Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Dezbatere cu privire la Cartea Verde - ”Crearea unei uniuni a piețelor de capital.”

Joi, 7 mai 2015, în Salonul Alb din cadrul Senatului României, Comisia pentru Afaceri Europene a organizat o dezbatere cu privire la Cartea Verde - ”Crearea unei uniuni a piețelor de capital.” Dezbaterea a fost condusă de președintele comisiei, doamna senator Anca Boagiu, asistată de membrii comisiei, respectiv doamna senator Mihaela Popa, vicepreședinte al comisiei și doamna senator Gabriela Crețu.
 Această Carte Verde marchează începutul unei perioade de consultare cu durată de trei luni, iar acest feedback va fi în măsură să ajute Comisia Europeană la elaborarea unui plan de acţiune în vederea instituirii elementelor de temelie ale unei uniuni a pieţelor de capital pe deplin funcţională.
Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, prin această dezbatere, va fundamenta în cel mai scurt timp o opinie care urmează să fie transmisă instituţiilor europene.
Instituțiile care au luat parte la dezbatere sunt: Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri,  Banca Națională a României, Ministerul Afacerilor Externe, Camera de Comerț şi Industrie, Asociația Română a Băncilor, Institutul European din România și Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România.
Precizăm că proiectul privind Uniunea pieţelor de capital (UPC) a fost lansat în 15 iulie 2014 de Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, iar în septembrie 2014, a fost creată, în cadrul noii Comisii Europene, Direcţia Generală Stabilitate financiară, Servicii financiare şi Uniunea pieţelor de capital, aflată sub coordonarea comisarului Jonathan Hill.
UPC are ca scop înlăturarea obstacolelor care blochează investiţiile transfrontaliere în UE şi care îngreunează accesul întreprinderilor la finanţare, contextul actual fiind dificil pentru întreprinderi. În prezent, acestea depind puternic de bănci şi se bazează relativ puţin pe pieţele de capital, spre deosebire de SUA, unde pieţele de capital constituie principala sursă de finanţare, oferind mai multă flexibilitate.
Pe baza setului de 32 întrebări supuse atenţiei în cadrul Cărții Verzi, Comisia Europeană va identifica acţiunile necesare pentru atingerea următoarelor obiective:
-        îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru toate întreprinderile şi proiectele de infrastructură din Europa;
-        sprijinirea IMM-urilor pentru a obţine finanţare la fel de uşor precum întreprinderile mari;
-        crearea unei pieţe de capital unice prin eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor transfrontaliere;
-        diversificarea finanţării economiei şi reducerea costului mobilizării de capital.
Cartea verde identifică următoarele principii esenţiale care ar trebui să stea la baza UPC:
-        să maximizeze beneficiile pieţelor de capital în ceea ce priveşte economia, creşterea economică şi locurile de muncă;
-        să creeze o piaţă de capital unică pentru toate cele 28 de state membre, prin eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor transfrontaliere în cadrul UE şi prin încurajarea unor legături mai puternice cu pieţele de capital globale;
-        să se bazeze pe fundamente solide de stabilitate financiară, cu un cadru de reglementare unic pentru serviciile financiare, care să fie aplicat în mod eficient şi coerent;
-        să garanteze o protecţie eficientă a investitorilor;
-        să contribuie la atragerea de investiţii din întreaga lume şi la creşterea competitivităţii UE.
Pe baza rezultatelor consultării, Comisia Europeană va lua în considerare acţiunile prioritare necesare pentru a institui, până în 2019, elementele de bază ale unei uniuni a pieţelor de capital integrate, bine reglementate, şi transparente pentru toate cele 28 de state membre.
 



Go to top