Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Reuniunea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 şi a celor două Comisii pentru afaceri europene ale Parlamentului cu participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

Miercuri, 16 mai 2018, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, împreună cu cele două Comisii pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților au organizat o reuniune comună pentru a dezbate prima versiune a temelor de interes ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.
În cadrul acesteia, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezentat principalele aspecte ale documentului. La reuniune au participat secretari de stat responsabili pe problematica afacerilor europene din ministere.
Dezbaterea a constituit o etapă importantă a dialogului interinstituțional în procesul de elaborare și adoptare a viitorului Program de Președinție a României la Consiliul UE și o  expresie a rolului Parlamentului de control asupra activității guvernamentale.
Schimbul de opinii s-a axat pe cele mai relevante elemente subsumate celor patru piloni tematici în baza cărora va fi construit și agreat viitorul mandat al Președinției române. Aceștia vizează “Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa ca actor global”, „Europa valorilor comune”.
Președintele Comisiei comune speciale, senatorul Titus Corlățean, a salutat buna cooperare cu Guvernul, subliniind că documentul rezultat în urma unui proces complex de consultare este bine structurat, racordat la stadiul discuțiilor în plan european pe diversele dosare în curs și centrat pe interesele naționale ale României. A apreciat faptul că documentul reflectă contribuția pe care Parlamentul a avut-o la stabilizarea acestuia, prin integrarea propunerilor concrete transmise în acest sens.
A reliefat că spiritul de consens care s-a degajat din discuții este un semnal pozitiv de susținere politică a viitorului Program al Președinției române a Consiliului UE, care încurajează la concretizarea, în perioada imediat următoare, a unei platforme politice prin care mandatul de Președinție să fie asumat cu responsabilitate ca proiect de țară. 
În context, au fost abordate și alte aspecte referitoare la stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, atât pe dimensiunea guvernamentală, cât și parlamentară.  



Go to top