Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru a depus o inițiativă legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali

Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru, vicepreședintă a Comisiei Juridice din Senat, a depus o inițiativă legislativă privind eliminarea pensiilor speicale ale aleșilor locali prin abrogarea art.210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. De asemenea, Simona Spătaru cere ca inițiativa să fie dezbătută în procedură de urgență.

Calculate, inițial, să coste contribuabilul român peste 30 de milioane de euro anual, introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost suspendată la începerea pandemiei, prima oară până la data de 1 ianuarie 2021, apoi până la data de 1 ianuarie 2022.

Simona Spătaru: ”Politica prin fapte este principiul după care ma ghidez în activitatea de senator. Alături de colegii mei parlamentari, USR PLUS, am depus azi inițiativa legislativă privind abrogarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. USR PLUS la guvernare înseamnă atingerea pas cu pas a fiecărei promisiuni din campania electorală.”

În expunerea de motive, Simona Spătaru arată că persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale – aleșii locali - nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivității la bugetul asigurărilor sociale de stat, având ca scop compensarea unor neajunsuri discriminatorii și restabilirea egalității între acești cetățeni și restul societăți. Aceste persoane nu fac parte nici din  categoria profesiilor de natură să afecteze integritatea fizică și/sau psihică ori să pună în pericol viața personalului, precum cele de militar, polițist, miner etc. și nici din categoria profesiilor pentru exercitarea cărora legea impune anumite restricții, precum cele de judecător și procuror, astfel încât pensia specială să reprezinte o remunerație suplimentară justificată de riscurile pe care beneficiarii și le-au asumat, de degradarea stării de sănătate pe care beneficiarii o resimt ca urmare a exercitării funcției sau profesiei, ori de interdicțiile legale pe care beneficiarii și le-au asumat în exercitarea acesteia.
 



Go to top