Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

George Dircă: CSM a plătit peste 9 mil. de euro chirie, dar nu se mută în clădirile goale ale statului. De ce evită instituțiile imobilele confiscate?

enatorul USR George Edward Dircă, președinte al Comisiei pentru Constituționalitate și membru al Comisiei juridice, atrage atenția asupra sumelor impresionante acolate chiriei pentru sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în condițiile în care Agenția Naționala de Administrate a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) poate pune la dispoziție mai multe sedii adecvate desfășurării activității. Senatorul Dircă semnalează și că, potrivit informațiilor publicate în 2018, ANABI a valorificat un procent minor din totalitatea bunurilor indisponibilizate.
”Potrivit unei informări publice remise recent presei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a plătit chirie în cuantum de 9.138.508 euro din fonduri publice. Suma, chiar dacă acoperă ultimii 14 ani, este impresionantă și greu de justificat în mod logic, dacă ne amintim că în portofoliul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) se găsesc inclusiv clădiri în care CSM ar putea funcționa în mod optim.
De fapt, activitatea ANABI ridică serioase semne de întrebare, iar instituția pare construită legislativ astfel încât să nu poate valorifica bunurile indisponibilizate, ci mai degrabă să le conserve până la momentul preluării lor de către vechii sau noii proprietari.
Dincolo de pasivitatea absolută a ANABI în ceea ce privește valorificarea activelor confiscate de stat – în raportul pe anul 2018, Agenția anunță că a valorificat 32 de autoturisme, 7 utilitare și 264.982 litri de vin, printre altele –, organigrama instituției cuprindea 50 de posturi, dintre care, la nivelul anului trecut, doar 55 fuseseră bugetate. Pentru o instituție de prioritate zero (presupun că nu contentă nimeni necesitatea recuperării prejudiciilor prin valorificarea bunurilor confiscate), organigrama arată a sabotaj legislativ.
În plus, constatăm că anumite imobile ajunse la ANABI în urma deciziilor judecătorești generează mai degrabă cheltuieli cu întreținerea decât să ajute la recuperarea prejudiciilor. De exemplu, sediile GRIVCO, confiscate de la Dan Voiculescu de aproape 5 ani, sunt evitate de instituțiile care preferă de multe ori să plătească milioane de euro chirie decât să se mute într-un imobil devenit al statului. Daca Vama a renunțat – printr-o decizie suspectă a fostei șefe ANAF – la intenția de a se muta în fostul sediu GRIVCO din strada Gîrlei nr. 1, de ce nu se instalează acolo Consiliul Superior al Magistraturii?”, a declarat senatorul USR George Dircă.



Go to top