Tipareste Micsoreaza litera Mareste litera
 

Participarea președintei Comisiei pentru afaceri europene la Reuniunea președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene COSAC, la Viena


Doamna senator Gabriela Crețu a participat la Reuniunea președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC) în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei austriece a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul s-a desfășurat la Viena,  în perioada 8-9 iulie 2018.
Reuniunea președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene COSAC din Viena marchează un moment important întrucât România deține „preşedinţia din umbră” pe dimensiunea parlamentară. 
În intervalul iulie 2018- decembrie 2019, preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene ai Parlamentului României devin membri ai Troikăi Conferinţelelor organelor specializate în afaceri europene din parlamentele Uniunii Europene.
Principalele teme abordate în cadrul Reuniunii COSAC de la Viena au fost „Prezentarea priorităților Președinției austriece” de către secretarul de stat al Ministerului Federal al Afacerilor Interne, doamna Karoline Edtstadler și "Viitorul și perspectivele Uniunii Europene",  în cadrul căruia au avut intervenții domnul prim - vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, și doamna vicepreședinte al Parlamentului European, Mairead McGuiness.
În contextul pregătirii preluării președinției de către România la 1 ianuarie 2019, președinta Comisiei pentru afaceri europene, doamna Gabriela Crețu a afirmat că „așteptările noastre din partea actualei președinții sunt mai mari decât de obicei. Rezultatele primei președinții a României a Consiliului UE nu vor depinde doar de prioritățile, direcția și viteza propuse de președinția austriacă ci de toată activitatea”. 
În cadrul primei intervenții, președinta Comisiei pentru afaceri europene a adresat felicitări președințiilor anterioare, punctând că Estonia „a avut o președinție semnificativă”  iar omologii bulgari merită toată aprecierea pentru „munca depusă în ultimele șase luni”.
Domnia sa a atras atenția asupra necesității introducerii pe agenda COSAC a discuției privind proiectul Cadrului financiar multianual și a posibilității ajungerii la un acord privind Cadrul financiar multianual înainte de alegerile europene, în contextul în care la reuniune au fost prezenți şi membri ai guvernului austriac.
În finalul intervenției, doamna Gabriela Crețu a adresat omologilor săi, în special parlamentarilor austrieci, întrebarea: „care sunt obiecțiile austriece în privința actualei propuneri privind Cadrul Financiar Multianual?”.
În cadrul discuţiilor despre viitorul  Uniunii Europene, domnia sa a susţinut că:
 „principala problemă cu care trebuie să ne confruntăm, și pe care toți o recunoaștem, este menținerea Uniunii Europene Unite! În prezent nu există argumente concrete pentru a vorbi despre un viitor diferit și mai bun pentru Uniune. Dacă suntem norocoși să evităm o criză financiară, vom avea doar un cadou repetat, dacă îmi permiteți o astfel de metaforă.  Asta înseamnă că avem aceleași probleme îngrijorătoare: nemulțumirile cetățenilor și tulburările sociale din cauza creșterii inegalității și a politicilor greșite sau slabe pentru rezolvarea acestor probleme iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că unii dintre noi folosesc migranții ca țapi ispășitori; un sistem monetar fragil care produce divergențe; o influență slabă în construirea viitorului global, cauzată de lipsa pozițiilor ferme privind politica externă a UE,  la care se adaugă și divergențele comerciale recente cu SUA și a dependenței noastre față de NATO, când vine vorba despre apărare”.
Doamna senator consideră că „nu există voință politică de schimbare; noua tendință de înlocuire a soluțiilor comune europene cu responsabilitatea statelor membre, utilizând subsidiaritatea ca argument, nu poate funcționa pe termen lung; responsabilitatea statelor membre nu poate fi mai mare decât capacitatea lor de intervenție. Statele membre au deja în comun piețele, frontierele, au renunțat la monedele naționale și la instrumentele monetare de intervenție și toate aceste state au transferat competențe importante Uniunii, împărțindu-le cu celelalte, de bunăvoie”!
Din punct de vedere economic, doamna senator susține că „propunerea actuală privind Cadrul Financiar Multianual este departe de transferurile necesare pentru a menține echilibrul, nu avem încă o schemă de asigurare a depozitelor și respingem o reală împărțire a riscurilor între statele membre. A patra revoluție industrială a început deja și va produce schimbări sociale profunde, ceea ce este o provocare pentru  sistemele noastre de securitate socială și educaționale. Si pentru această situație nu suntem pregătiți!”
La finalul ultimului panel COSAC, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene, doamna Gabriela Creţu, a adresat invitația către toate statele membre să dezbată aprofundat acest subiect la începutul lunii aprilie 2019, la București, înaintea Summit-ului din luna mai de la Sibiu, pentru a contribui la viitorul comun european.
La evenimentul de la Viena, doamna Crețu a participat atât în calitate de președintă a Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, dar și în noua sa poziție, de membră a Troikăi COSAC, alături de omologii din Comisia pentru afaceri europene din parlamentul bulgar, doamna Ivelina Vassileva –  ca stat care a avut președinția –  și din Comisiile pentru afaceri europene din parlamentul austriac, domnii  Reinhold Lopatka și Christian Buchmann – ca stat care deține președinția rotativă în prezent.
Conferinţele organelor specializate în afaceri europene din parlamentele Uniunii Europene (COSAC) sunt organizate de statul membru UE deţinător al Preşedinţiei Consiliului şi reprezintă cel mai important for de dezbatere a problemelor europene între membrii parlamentelor naţionale din cadrul Uniunii.
Dimensiunea parlamentară a președinției României de la 1 ianuarie – 30 iunie 2019  va debuta cu Reuniunea președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene COSAC.

Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300.
Hartă Site
Go to top