Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului și a senatoarei Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene a Senatului la Reuniunea online a cele de-a 65-a plenară a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC) în cadrul dimensiunii portugheze a Consiliului UE

 
În perioada 31 mai – 1 iunie 2021 s-au desfășurat, în sistem de videoconferință, lucrările celei de-a 65-a reuniuni plenare a COSAC - Conferința organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene - organizate de Președinția portugheză a Consiliului UE.
Conferința a fost deschisă și moderată de Luís Capoulas Santos, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul portughez iar vorbitori principali au fost Eduardo Ferro Rodrigues, președintele  Parlamentului portughez, António Costa, prim-ministrul Portugaliei, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, Roberta Metsola, prim vice- președintele Parlamentului European iar din partea societății civile, a participat María Rodríguez Alcázar, reprezentantă a Forumului european pentru tineret (European Youth Forum).
Pe agenda reuniunii s-au aflat teme precum: Europa socială și care e modelul de urmat pentru tripla tranziție: economică, digitală și climatică, implementarea Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR-urilor) - rolul parlamentelor naționale și Conferința privind viitorul Europei.
Cu acest prilej, președintele Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr a menționat, în sesiunea dedicată implementării Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență că ,,într-o perioadă atât de dificilă la nivel european, economia României are nevoie de sprijin și salutăm eforturile Președinției portugheze de a crea condițiile necesare demarării programelor aferente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și, respectiv, Planului european pentru Redresare Economică”.
Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat a subliniat că ,,provocările pandemiei COVID-19 sunt pentru toate statele membre ale UE și pentru toate instituțiile europene și naționale iar rolul parlamentelor naționale este esențial, în special în implementare pachetului de reforme din cadrul Planurilor Naționale de Reziliență și Redresare (PNRR) prin măsurile interne de natură legislativă”.
Senatorul Angel Tîlvăr a precizat că ,,Parlamentul României nu a fost implicat consistent în etapa anterioară elaborării Planului Național de Reziliență și Redresare, în special în construcția bugetară însă e de subliniat că, în faza de implementare a tuturor reformelor care vor exista, rolul parlamentelor naționale va fi indiscutabil fundamental”.
Totodată, senatorul  a evidențiat că „parlamentele naționale vor avea un rol foarte mare, în special datorită funcției de legiferare. Doar parlamentele naționale pot garanta implementarea măsurilor cuprinse în Planurile Naționale de Reziliență și Redresare și vor avea posibilitatea de a monitoriza implementarea acestora”. În continuare, domnia sa a subliniat că ,,relația dintre parlamentele naționale și guverne va trebui să fie una de angajament, fundamentată pe un dialog instituțional care să se concretizeze în legi de susținere a reformelor și investițiilor din Planurile Naționale de Reziliență și Redresare”.
De asemenea, la videoconferință a mai participat, din partea Comisiei pentru afaceri europene și Gabriela Crețu, membră a comisie, care a avut o intervenție în sesiunea referitoare la ,,Europa socială și care e modelul de urmat pentru tripla tranziție: economică, digitală și climatică”. Gabriela Crețu a afirmat că: ,,programul Next Generation UE nu va reduce inegalitățile, iar creditorii vor deveni mai bogați, țările debitoare, mai sărace și diferența va deveni mai mare.
Adevărata lecție a epidemiei de COVID-19, a subliniat Gabriela Crețu ,,este că avem nevoie de măsuri mai radicale și diferite, cum ar fi: excluderea din aria pieței a unor servicii publice precum educația și sănătatea; reindustrializarea Uniunii, permițând guvernelor să investească direct în industriile necesare;  apărarea și dezvoltarea bunurilor și serviciilor publice și transformarea locuinței într-un drept al omului; creșterea impozitării pentru câștigători și asigurarea unui venit de bază sau, mai bine, un dividend universal pentru cetățeni, utilizați ca sursă de date de către companii capabile să transforme ”big data” în sume uriașe de bani.
Referitor la digitalizare, Gabriela Crețu a subliniat că ,,trebuie să luăm măsuri pentru a preveni situația în care  cetățenii devin locuitori inutili sau preferăm computerele și roboții, în locul lor, doar pentru că unii se gândesc că cei din urmă nu se revoltă”.

 
Elemente de context
Plenara Conferinței comisiilor pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană reunește delegații ale comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naționale ale statelor membre și observatori din țările partenere din UE. În cadrul Conferinței, parlamentarii au ocazia să discute aspecte ale agendei europene şi să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC închide seria evenimentelor organizate de Portugalia, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Germania. Este o practică obișnuită pentru delegațiile COSAC să prezinte contribuții şi concluzii comune în atenția Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei Europene.


 



Go to top