Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene cu ambasadorul Japoniei în România, Kisaburo Ishii

La 14 mai 2018, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene a avut o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Kisaburo Ishii, la solicitarea acestuia.
În cadrul discuției, Președintele Comisiei speciale comune a prezentat principalele repere în abordarea dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, subliniind specificitatea responsabilităților asociate atât pregătirii, cât și exercitării efective a mandatului, ce decurg din rolul forului parlamentar în acest acest proces și din structura bicamerală a acestuia. A evidențiat importanța bunei pregătiri în perspectiva acestui exercițiu, atât pe substanța Programului de Președinție, cât și în privința promovării viitoarelor priorități.
În acest sens, reliefând contextul european instituțional și politic în care România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, a arătat că din postura de Președinție, România va urmări să își aducă o contribuție constructivă la consolidarea consensului european în procesul de adoptare a deciziilor ce sunt așteptate în dosarele sectoriale aflate pe agenda europeană, dar și în cele de importanță majoră, precum viitorul Cadru Financiar Multianual.
În privința priorităților de agendă externă ale Președinției semestriale românești a Uniunii Europene, temă abordată cu predilecție de ambasadorul Japoniei, senatorul Titus Corlățean a subliniat susținerea pentru consolidarea abordării parteneriale, pentru avansarea relației politice și pentru obiectivele agendei comercial-economice dintre Uniunea Europeană și Japonia.
În reacție la interesul manifestat de ambasadorul Japoniei, a precizat că asigurarea securității și stabilității în vecinătatea imediată a României, atât pe dimensiunea estică, cât și în regiunea Balcanilor de Vest, precum și apropierea lor de Uniunea Europeană rămân obiective geo-strategice ce vor fi urmărite în continuare, inclusiv pe dimensiunea parlamentară și în cadrul dialogului inter-parlamentar. A reconfirmat importanța acordată, sub acest aspect, Republicii Moldova și perspectivei sale europene.
În privința agendei bilaterale, senatorul Titus Corlățean a subliniat interesul pentru consolidarea acesteia, plecând de la reperul important al Parteneriatului reînnoit, semnat în februarie 2013 la Tokio de senatorul Titus Corlățean, în calitatea sa de ministru al afacerilor externe al României la acel moment, cu omologul său japonez. Discuțiile celor doi oficiali au pus în evidență interesul ambelor părți pentru ridicarea nivelului relației bilaterale la cel de parteneriat strategic.



Go to top