Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc, cu o delegație condusă de Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc, a avut, marți, 7 iunie a.c., o întrevedere cu o delegație condusă de Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova.
Demnitarul român a salutat prezența delegației la București, transmițând aprecieri pentru modalitatea exemplară în care autoritățile din Republica Moldova au gestionat criza refugiaților din Ucraina.
Partea română a arătat că România întreprinde demersuri susținute atât în relația cu statele membre UE, cât și cu instituțiile de la Bruxelles, pentru recunoașterea perspectivei europene și acordarea statutului de candidat Republicii Moldova. În acest context, a fost salutată rezoluția Parlamentului European votată la 5 mai 2022 prin care este evidențiat progresul înregistrat de Republica Moldova în promovarea de reforme cheie și este sprijinită acordarea statutului de stat candidat la Consiliul European din iunie 2022.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a reiterat că România va continua demersurile pe lângă instituțiile europene pentru obținerea statutului de stat candidat și pentru acordarea pe mai departe a unui sprijin cât mai robust pentru Republica Moldova - fie că vorbim de asistență macrofinanciară, sprijin umanitar în actualul context al crizei refugiaților sau în domeniul construirii securității energetice. Astfel, Senatul României va continua să folosească pârghiile oferite de diplomația parlamentară pentru a transmite un semnal politic ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.  
Din delegația condusă de Oleg Serebrian au mai făcut parte Ruslan Bolbocean, secretar de stat, MAEIE, Alin Gvidiani, șeful Biroului politici de reintegrare și Emil Jacotă, ministru-consilier, Ambasada Republicii Moldova la București.
 
 



Go to top