Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Coaliția PSD-PNL-UDMR nu vrea ca pensionarii români să beneficieze direct de banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră

Coaliția sărăciei PSD-PNL-UDMR nu dorește ca pensionarii români să beneficieze direct de banii din exploatarea gazelor in Marea Neagră. La dezbaterea proiectului de lege de azi, senatorii USR din comisiile pentru energie și pentru buget-finanțe au depus mai multe amendamente prin care veniturile obținute din exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi urmat să meargă spre fondurile de pensii din Pilonul II, iar administratorii acestora să le folosească pentru a investi mai departe în industria românească.
 
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie din Senat, a amintit că sunt deja 10 ani de la descoperirea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră, iar zăcământul onshore de la Caragele, județul Buzău, a fost descoperit încă din 2015 și că normal ar fi fost ca aceste zăcăminte să fie deja în exploatare, contribuind la eliminarea dependenței de importuri.
 
Cristian Bordei: „Faptul că abia acum discutăm, în sfârșit, această mult întârziată lege offshore, absolut necesară pentru deblocarea acestor exploatări, ar trebui să reprezinte o lecție pentru noi toți, dar, în primul rând, pentru vechile partide. Și anume ce se întâmplă atunci când confundăm populismul cu interesul strategic național! Când facem această confuzie, ajungem să fim prinși, din nou, nepregătiți de o criză majoră, dependenți de importuri scumpe și cu riscul de a raționaliza gazul în cazul unei ierni foarte grele.”
 
La rândul ei, Anca Dragu, membră a Comisiei buget-finanțe din Senat, fost ministru al Finanțelor, a subliniat importanța de a adopta noua lege offshore rapid.
 
Anca Dragu: „Legea privind exploatările de gaze offshore trebuie să devină operațională cât mai repede, astfel încât să asigure un echilibru între nevoia de investiții și interesele statului. Prima ordonanță de urgență privind exploatările offshore a fost emisă în 1999, iar în ultimii 10 ani au existat eforturi pentru clarificarea acestui cadru legal și atingerea unui echilibru între investiții private și venituri bugetare. Varianta PSD, într-un exces de populism, a făcut ca legea să fie nefuncțională.” 
 
Pentru România, exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă o soluție pentru a deveni independenți energetic față de importurile de gaze din Rusia și, în același timp, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al pensionarilor.
 



Go to top