Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Participarea președintelui Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, la Reuniunea Săptămâna Parlamentară Europeană, 22 februarie 2021

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, președintele  Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului României a participat la Săptămâna Parlamentară Europeană, eveniment care a reunint parlamentari ai statelor membre UE și ai Parlamentului European în discuții cu privire la politicile economice, bugetare și afaceri sociale, în contextul crizei COVID-19.  
 
La lucrări au  participat înalți oficiali ai instituțiilor europene: președintele Parlamentului European, domnul David Sassoli, președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, președintele Băncii Centrale Europene, doamna Christine Lagarde, dar și lideri ai unor organisme internaționale precum Secretarul General al ONU, domnul Antonio Guterres sau doamna Kristalina Giorgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional.
 
Participanții au dezbătut necesitatea imediată de redresare economică și socială a statelor membre, cu mențiunea că nimeni nu rămâne în urmă, având în vedere că multe dintre state se aflau deja în dezavantaj la începutul pandemiei. Statele membre vor demara ample reforme și investiții prin instrumentele financiare puse la dispoziție de Uniunea Europeană,  cel mai important fiind Mecanismul de Redresare și Reziliență, adoptat în contextul COVID-19, cu un buget total de 672,5 miliarde euro, din care 30,4 miliarde euro revin României.
 
Ștefan Pălărie:Mecanismul de Redresare și Reziliență reprezintă cel mai amplu proiect de acest gen lansat de Uniunea Europeană și are drept scop sprijinul pentru investiții și reforme esențiale în vederea atenuării impactului economic și social dat de criza sanitară și asigurarea unei redresării sustenabile a societăților europene.
Modul de abordare a consecințelor produse de COVID-19, încă dificil de cuantificat, reprezintă în continuare o provocare pentru statele membre, vaccinarea fiind singura soluție pentru a depăși această criză fără precedent.”
 
În partea a doua a lucrărilor, în cadrul Reuniunii Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL), cu tema Consolidarea și implementarea dimensiunii sociale: Cum să integrăm Pilonul drepturilor sociale în Planurile naționale de Redresare și Reziliență?, accentul discuțiilor a fost pus pe implicarea parlamentelor statelor membre în procesul de elaborare a Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.
 
Ștefan Pălărie:Parlamentele naționale au un rol important în inovarea și implementarea imediată de măsuri sustenabile, care să sprijine persoanele cele mai afectate, în aceste circumstanțe – tinerii și femeile. Totodată, trebuie formulat un cadru legal cu instrumente adecvate dezvoltării politicilor economice și sociale, în sensul asigurării unui venit minim decent, creșterii ratei de ocupare a forței de muncă prin investiția în educație continuă și în competențe adaptate cerințelor piețelor de muncă transfrontaliere și digitale, asigurării echilibrului între viața profesională și personală etc.”
 



Go to top