Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR PLUS, o nouă inițiativă legislativă de desființare a pseudo-Academiei Oamenilor de Știință din România

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea, și deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus azi o nouă inițativă de desființare a Academiei Oamenilor de Știință, una din fabricile de sinecuri de lux ale PSD.

Conform inițativei legislative, patrimoniul AOSR reprezentând: drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia, se transferă către Academia Română.

Cristi Berea: ”Continuăm ceea ce ne-am asumat atât în campanie cât și prin programul de guvernare, și anume desființarea sinecurilor. Cu toate că beneficiază de fonduri substanțiale de la bugetul de stat, contribuția în cercetare este insignifiantă. Pseudo-organizația dublează atât intern cât mai ales extern Academia Română, confuzând cercetătorii din forurile internaționale referitor la care este adevara Academie a României. Academia Oamenilor de Știința din România este în aceeași măsură Academie, pe cât este și Academia de Unghiuțe, unde diferite persoane învață să facă manichiură permanentă.”

Personalul AOSR ar urma să fie încadrat, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la Academia Română, beneficiind de drepturile bănești conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Romane.
În anul 2019, doar puțin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităților efective. AOSR este o fabrică de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu și Teodor Meleșcanu.

Cristina-Denisa Neagu: ”Vechii politicieni ne-au obișnuit cu înființarea de instituții pentru funcții sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hrănită exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus această instituție se numără Ecaterina Andronescu, cea care a îngropat sistemul educației din România. Este membru fondator și președinte al secției “Stiințe tehnice”.  Susținem reforma sistemului educațional, un buget optim pentru cercetare și dezvoltare în cadrul Universităților și nu numai, însă nu prin susținerea sinecurilor.”

USR PLUS și-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1300 de agenții, instituții sau autorități care folosesc bani publici și a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficiență sau performanță. Contribuția AOSR la cercertarea științifică din România este aproape inexistentă, fără valoare academică. USR PLUS consideră că domeniul cercetării trebuie să beneficieze de fonduri substanțiale, orpind – în același timp – drenarea banilor publici prin pseudo instituții de cercetare și de academii care nu au nimic de cercetarea științifică sau academică reală.
 



Go to top